Är inte alkohol en drog?

”Vadå alkohol och droger? Alkohol är väl också en drog?” säger ungdomen.

Triumfatorisk över att ha hittat något att anmärka på när jag precis presenterat mig och lämnat över broschyren med information kring oss fältarbetare. Där finns bland annat en lista över ämnen man kan samtala med oss kring.

Det är inte första gången det händer och jag försvarar mig slentrianmässigt med att skillnaden är att alkohol är lagligt och att droger är olagliga.

Ungdomen är inte minsta övertygad och börjar berätta för mig om fördelarna med cannabis.
”Man kan ju åtminstone inte dö av en överdos cannabis. Vet du hur många som dör av alkoholförgiftning?”
Den siffran har jag inte i huvudet, men jag vet att det är alldeles för många.

Vi är inte de enda som gör skillnad mellan alkohol och droger inför ungdomarna och jag har egentligen inget bra svar på varför vi gör den åtskillnaden. Kanske är det för att jag själv nyttjar alkohol ibland och tycker att det är rätt skönt att den ska benämnas något annat. Det är för övrigt det enda rusmedel vi pratar om hur man ska hantera snarare än att man inte ska nyttja den (fast man ska helst vänta tills man är 18).

Tänk på att inte dricka för mycket, stötta era vänner om de är fulla, köp inte hembränt – för ni vet inte vad det innehåller. Naturligtvis bra info att ha om man ändå tänker dricka. Men jag skulle aldrig ha den diskussionen lika självklart gällande någon annan drog med ungdomar.
– Lova att röka lite lagom med hasch i helgen, tänk på att ha någon med dig när du tar heroin utifall du skulle ta en överdos.

Ungdomar är väldigt bra på att upptäcka när vi vuxna hycklar. Det tar 30 sekunder för dem att upptäcka i vår fina broschyr. Det är klart att alkohol är en drog och enda anledningen att jag vill urskilja den är nog för att jag med gott samvete ska kunna njuta ett glas vin till maten eller smutta på en årgångswhiskey framför tv:n på lördag.

Jag frågar mig själv om det också kan göra att mina ”orosspröt” är mindre alerta när jag möter alkoholpåverkade ungdomar än när de är påverkade av andra droger. Att vara ung och full ibland anses ändå vara ganska normalt, även om det inte är önskvärt. Funderar jag lika mycket kring varför en ungdom dricker alkohol som jag gör när någon är påverkad av cannabis eller finns det en risk att jag graderar det som mindre oroande?

Ungdomens reaktion gör i alla fall att jag tänker fundera mer på hur jag ser på alkohol och föreslå att vi ändrar texten i vår broschyr inför nästa tryckning till ”Alkohol och andra droger”.

Text: Johan Andersson Berg – fältarbetare, City i Göteborg
Illustration: Amandah Andersson som illustrerat Tonårsparlören framtagen av IQ

Jag är fältarbetare i City i Göteborg och arbetar till vardags uppsökande med ungdomar. Jag är också medlem i RiF (Riksförbundet för Fältarbetare) som är en är en intresseorganisation för alla som arbetar med socialt fältarbete i Sverige. Där är jag engagerad i en arbetsgrupp som arbetar med opinionsbildning kring det vi möter i vårt arbete. Som en del i det driver vi en blogg som heter Fältarbetaren.

Fältarbetaren drivs av och för fältarbetare i hela landet, och andra som är intresserade av fältarbete och ungdomsfrågor. Här diskuteras och uppmärksammas aktuella ämnen och frågeställningar kopplat till ungdomar i allmänhet och fältarbete i synnerhet. Genom bloggen Fältarbetaren finns det möjlighet att få insyn i hur arbetet kan se ut i olika delar av landet och i olika miljöer, och debattinlägg blandas med inlägg som ger inblick i en fältarbetares vardag.

Print Friendly, PDF & Email

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021