Socialsekreterarna ska tukta underklassen

Moderaterna har gjort ett utspel som för tankarna sextio år tillbaka i tiden.
De kräver:
Kommunerna måste avdela särskilda personer som kontrollerar att det inte uppstår några bidragsfusk, socialsekreterarna ska börja göra oannonserade hembesök och personer som blir arbetslösa ska redan först dagen tvingas flytta till jobb där de finns.

För det första har misstanken om bidragsfusk redan kontrollerats under flera år. Redan före 2010 var det ett krav som de flesta socialtjänster hade.
Det resulterade i att ett mindre antal personer blev upptäckta och med begränsade belopp. Idag finns undersökningar som visar att detta är mycket marginellt problem, då socialtjänstens kontroller numer är rigorösa. De som ansöker om försörjningsstöd får genomgå en otrolig byråkratisk apparat för att få en summa de knappt överlever på. Varje månad.

För det andra menar moderaterna att ska socialsekreterare göra oannonserade hembesök hos personer som uppbär försörjningsstöd. Vad ska de leta efter? Ska de gå igenom personernas skåp, garderober, källare mm. Vad är tillåtet att ha och inte? Ogenomtänkt och integritetskränkande som strider mot EU:s regler.

För det tredje ska personer som blir arbetslösa i samma stund vara beredda att flytta för att få ett jobb. Hur blir det barnen, med förskolor, skolor, viktiga aktiviteter? Lägenheten? Hela familjen för övrigt?

Dessa krav visar på en skrämmande inställning till människor som försöker få ihop sina liv trots små ekonomiska förutsättningar, sjukdom eller arbetslöshet.
Dessutom kommer socialsekreterarnas redan idag svåra arbete att förändras. Från att bistå människor i svåra situationer,( misshandlade kvinnor, barn som far illa, stödja och hjälpa personer som behöver samhällets stöd) till att bli sociala poliser för kontroll och repression. Så visar moderaterna sitt rätta ansikte under begreppet Arbetslinjen.

Vi har kunnat ta del av Panamadokumentens innehåll. Hur den ekonomiska eliten undanhåller miljardbelopp för svenska staten. Vilka förslag har moderaterna för att komma till rätta med dessa internationellt upprörande fakta? Inga.

Alla coachföretag, alla företag för personlig assistans, städbolag som efter granskning visar att det finns stora oegentligheter i branschen, vad vill moderaterna göra? Inga förslag.
För politiker som uppbär felaktiga ersättningar, f d riksdagsmän som fortsätter att få arvoden trots egna firmor och andra jobb. Orimligt höga pensioner. Vad föreslår moderaterna? Inga förslag.
För sextio år sedan gick socialassistenter hem till personer som fick fattighjälp och snokade i deras hem. Om moderaterna får bestämma vill de tillbaka till den tid då fattiga fick finna sig i att kontrolleras och utsättas för nedlåtande behandling och moralism. Just nu pågår en kamp mellan högerpartierna om att vara mest höger. En skrämmande utveckling.

Claudette Skilving

Print Friendly, PDF & Email
Postad i

1 Kommentar

  1. Verona Mattsson den 4 maj 2016 kl 11:41

    Skall det finnas ett uns trovärdighet och respekt för moderaterna så MÅSTE de ta itu med sina egna fuskare, bidragstagare och bonussnyltare först. Gör man det så finns det kanske utrymme för lite mänskligare samhälle i övrigt. JAG TYCKER ATT ALLA SVENSKAR SKA KRÄVA DET INNAN moderaterna och kompani går ut med sin höga svansföring.- Det är nämligen så att så länge människor som fullt kapabla att göra rätt för sig inte gör det, så kan inte den vanliga lite fattigare Svensson se någon anledning att vara helt korrekta. Fullständigt naturligt för alla som har något att tänka med.Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021