En ny Madame Butterfly

Madame Butterfly av Giacomo Puccini GöteborgsOperan
Regi Yoshi Oïda
Spelas t om 18 maj 2016

Storslaget bröllop mellan spolingen Pinkerton, löjtnant på amerikanskt krigsfattyg och den fattiga geischan Cio-Cio San, den lilla fjärilen. Bara 15 år. En allians han inte känner sig bunden av när han återvänder hem. Men som hon lever i, en kärlek hon vårdar i längtan och väntan.

Tre år senare är han tillbaka. Den amerikanske konsuln får honom att inse sitt svek. Fjärilen berövas sina vingar. Pinkerton skäms, men smiter – igen. Jung Nan Yoon gör en fantastisk Madame Butterfly. Yoshi Oïdas regi tar bort det sockersöta, dirigent Manlio Benzi förhöjer, medaktörer, kör, dansare, kostym, koreografi gör föreställningen helt oförglömlig. Njutning från första taktslag.

Och slutet! När Butterfly skickat iväg sin son (i gränslös förtvivlan till en bättre framtid over there) tar hon ner amerikanska flaggan, kastar den på golvet. Går mot dolken, publiken börjar redan applådera. Så vänder hon sig mot oss. Kliver – obeveklig – rakt igenom imperialism, rasism, sexism och fattigdom. En ny Madame Butterfly.

Text: Maria Wallin
Bild: Karah Son, GöteborgsOperans Kör – foto: Mats Bäcker

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021