RECENSION: Maryse Condé, Leopard Förlag Maryse Condé är en av de främsta av de författare från Karibien som blivit mycket uppmärksammade på senare år. Livet utan masker är en självbiografi med en klassisk, kronologisk uppbyggnad. Condé hoppar dock över de första – till synes lyckliga – barndomsåren i Guadeloupe och tar avstamp i sin tid som brådmogen och begåvad student i Paris.
Tyngdpunkten ligger på Condés många år i en rad afrikanska länder – Elfenbenskusten, Guinea, Ghana m fl – dit hennes engagemang för Afrika, i regel förstärkt av ett otal kärlekshistorier, förde henne. Hennes skildringar av korruption och vanstyre i de nya självständiga staterna under ledning av ”landsfäder” som Sékou Touré och Kwame Nkruma är skakande, och boken kan läsas som en dyster lektion i Afrikas postkoloniala historia.
Är boken läsvärd? Absolut! Är författaren sympatisk? Nja… Men mycket öppenhjärtig även om sina egna tillkortakommanden.

Stefan deVylder

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021