Hotet mot kulturtidskrifter – igen

 

Du har kunnat följa hotet mot och diskussionen kring kulturtidskriftsstödet här på sidan.
I tisdagens GT kräver Jasenko Selimovic (FP) fortsatt debatt. Han vill halvera stödet och tillsätta ”en ny, mindre jävig referensgrupp, förmögen att avgöra kvalitet”. Kanske det, och vem ska definiera kvalitet? Han själv och andra ”oberoende” förstå-sig-påare?
Även inom kulturen är tendensen att gärna stödja det man ”känner igen” eller själv ”vill se”. Även utmaningar ska helst ligga rätt i tid och mitt i strömfåran. Det är det som är det svåra. Och att inse att förnyelse ibland kan komma ur ökad professionalism och ur längre perspektiv, ibland kan det rent av bli klokskap. Det är inte bara det som är ”nytt” utanpå som ger mest – på sikt och på djupet.
Men det ligger något i att ”Branschtidningar ska betalas av branschorganisationer. Partiblaskor av respektive parti.”
Läs Selimovics inlägg och fortsätt gärna debatten!
Men läs också Jesper Strömbäck om Mediernas kris i GP, där han betonar en mångröstad och fördjupad/kunnig mediekultur för att säkra demokratin. Lite samma perspektiv som kulturminister Kunke hånades för att inta. Men en fungerande demokrati kräver insatta väljare, på ett djupare plan än quick-fix från partiernas spin-doctors och populisternas förenklade förklaringar och syndabockstänkande.

Maria Wallin
redaktör

 

Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021