M: Vi har inte varit tysta och vi har fått 250 000 i jobb

Här kan du läsa Monica Arminis debattinlägg: Partiledare visa var ni står!

Gunnar Axén (M): Jag håller inte med om att det råder en tystnad kring sjukförsäkringen och dess reformering. Tvärtom har det länge pågått en livlig diskussion om frågorna.
Det är viktigt att börja med en tillbakablick. I början av 2000-talet var sjukfrånvaron orimligt hög i Sverige. Faktum är att vi hade högsta sjukfrånvaro i Europa år 2003, trots att vi i enligt internationella mått har en av världens friskaste befolkningar.

Den höga sjukfrånvaron var ett stort samhällsproblem. Långvarig sjukfrånvaro leder till utanförskap och sämre ekonomi både för individen och för samhället. Dessutom ökar långvarig sjukskrivning risken för sociala och psykiska problem som depression, isolering och missbruk.

Vi reformerade sjukförsäkringen och införde tidsgränser, som anger när och hur arbetsförmågan ska bedömas. Första halvåret i sjukfallet bedöms arbetsförmågan gentemot den vanliga arbetsgivaren, därefter mot hela arbetsmarknaden. Man kan som längst vara sjukskriven 2,5 år, därefter får man arbetslivsinriktad rehabilitering hos Arbetsförmedlingen i tre månader, den så kallade Arbetslivsintroduktionen (ALI). Man kan därefter söka sjukpenning igen. Det finns många undantag vid tidsgränserna, t ex den som har en allvarlig sjukdom berörs inte av tidsgränserna.

Vi har aldrig satsat så mycket på rehabilitering i Sverige som nu. Vi har infört rehabiliteringsgarantin, som innebär att människor som är sjukskrivna eller riskerar att bli sjukskrivna i någon av de stora diagnosgrupperna (sjukdomar i rörelseorganen eller lättare psykiska sjukdomar) tidigt erbjuds evidensbaserad medicinsk behandling (kognitiv beteendeterapi eller multimodal rehabilitering). Därutöver avsätter vi årligen medel för att arbetsgivare ska kunna erbjuda sina anställda företagshälsovård. Vi har också infört kömiljarden för att minska köerna i hälso- och sjukvården.

Av dem som lämnar sjukförsäkringen är 10 procent i jobb efter ett halvår vilket är en bra siffra eftersom många av dem har varit borta från arbetsmarknaden länge. Andelen som kommer i jobb ökar över tid. Av dem som skrevs in vid starten 2010 var mer än var fjärde i arbete i maj 2012, visar Arbetsförmedlingens uppföljning (Arbetsförmedlingens återrapportering 2012: Tidiga och aktiva insatser för sjukskrivnas återgång i arbete 7 c – Arbetslivsintroduktion).

Ungefär hälften av dem som lämnar sjukförsäkringen återvänder inte till sjukskrivning. De är i jobb, utbildning, eller söker jobb. De har tagit ett stort steg närmare arbetsmarknaden. Varje enskild person som tagit ett steg närmare arbetsmarknaden är en stor framgång.

Idag har antalet sjukskrivna minskat med 70 000 personer och antalet med sjukersättning (förtidspension) har minskat med 174 000 personer jämfört med 2006. Totalt är nästan 250 000 färre personer sjukfrånvarande idag.

Gunnar Axén (M)
Ordförande Riksdagens Socialförsäkringsutskott

Läs vad de andra partierna svarar:
» Socialdemokraterna svarar Monica Armini!
» Vänsterpartiet svarar Monica Armini!
» Miljöpartiet svarar Monica Armini!

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

4 Kommentarer

 1. Anna Pettersson den 12 jul 2013 kl 13:18

  Hej Gunnar!

  Var i statistiken gömmer du alla de människor som är utförsäkrade? Kom nu inte dragandes med siffror på antal människor som istället för sjukpenning har tvingats in i Fas 3 eller någon annat meningslös ”aktivitet”. Jag talar om de människor som försörjs av anhöriga eller som får socialbidrag istället för sjukpenning. Det skulle även vara spännande att få veta vad som händer med de människor som varken har någon som kan försörja dem eller får socialbidrag? Vart tar dessa människor vägen?

  MVH
  /Anna 2. ofrivilligt sjukskriven den 12 jul 2013 kl 11:36

  Snarare ett steg närmre utanförskap, för vem vill anställa någon kroniskt sjuk??
  Ni får det att se bra ut på papper men istället förflyttar ni de sjuka bara så de hamnar i någon annan statistik Arbetslöshet/Socialbidrag. Men Moderaterna, vi ser bra ut i er sjukstatistik! 3. Monica den 12 jul 2013 kl 00:26

  Du skrev att folk med allvarlig sjukdomar inte berördes av tidsgränserna.. då undra jag vad allvarliga sjukdomar är för några.. För när jag hade opererats för cancer och ännu inte fått svar om jag skulle överleva den eller inte så vart jag överlämnad till Af.. med så dålig ekonomi så jag fick ta barn och lämna vårt hem .. ..det har jag aldrig under min 38 år som muskelsjuk behövt göra.. Oavsett om det varit blåa eller röda regeringar. Jag har jobbat. Men när jag hamnat i skov har jag fått åka på hälsohem..med behandlignar lära mig äta rätt lära mig träna rätt.. Men framförallt vad gjorde inte miljöombytet när man gick hemma och va sjuk det var ju den RIKTIGA laddningnen för att orka..eller gått rehabiliteirngar och när rehab lagen kom början på 90 talet få kom FK snabbt in i bilden och skickade en på rehab eller på någon av de utredningsjukhus som fanns i sverige var är dem.. för det stämmer inte att man får snabb vård idag.. det tåg år att ställa min diagnos det tog 15 månader från en remiss till operation.. så ni i riksdagen pratar så mycket men vet väldigt lite om hur det fungerar i verkligheten i era öron är vi bara siffror.. medan vi vi lever i utanförskap fattigdom och kraftiga skuldsättningar.. .Jag som fd företagare kommer aldrig i mitt liv kunna fortsätta mitt företagande igen.De 48 % jag fick i sjukpeng som jag dessutom betalar skatt på som ( det är väl ä enda försäkringnen I sverige vi betalar skatt på.. ..Jag har varit sjuksriven sen mars 2008 och i under den tiden har INGEN hjälp mig. har fått klar mig själv men gissa om man hamnar i utmattningsdepression och ja jag har gått i KBT men vad hjälpte det när man inte har pengar till mat och boende..och när politier pratar om utanförskap… vi som lever i det dygnets all timmar behöver inte bli uppläxade av er.. Vi vet hur det fungerar I VERKLIGHETEN att stå på ica med 40 kr och välja ska vi ah mjöl eller schampo idag.. har inte råd med båda.. nu h är mitt frikorts slut så har fått avbrutit all mina behandlingar..min rehab till augi suti överlämande till AF IGEN det är sjunde gången.. i mitt liv,..,,…Alla pratar om semestrar åka hit och dit gå på grill fester . och jag väljer mellan mjölk eller schampoo.. 4. Hårt deltidsarbetande 32-åring den 12 jul 2013 kl 00:08

  Tack vare er politik blev jag utförsäkrad, tvingades jobba mer än jag klarade och fick en ny skada i ryggen. Jag blev alltså sämre än innan och dessutom nekad sjukpenning. Att förlora inkomst när man mår väldigt dåligt innebär en fruktansvärd stress. Det är fullständigt inhumant att föra en sådan här politik. Du, Gunnar Axén, har personligen bidragit till min nya skada som har inneburit långvarig, svår smärta trots kraftig medicinering. Jag jobbar så mycket jag bara klarar och det har jag alltid gjort. Erat prat om fasta tidsgränser antyder att folk är lata och inte vet sitt eget bästa. Ni borde skämmas och ställas till svars för allt lidande ni har orsakat.Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021