M: Vi har inte varit tysta och vi har fått 250 000 i jobb

Här kan du läsa Monica Arminis debattinlägg: Partiledare visa var ni står!

Gunnar Axén (M): Jag håller inte med om att det råder en tystnad kring sjukförsäkringen och dess reformering. Tvärtom har det länge pågått en livlig diskussion om frågorna.
Det är viktigt att börja med en tillbakablick. I början av 2000-talet var sjukfrånvaron orimligt hög i Sverige. Faktum är att vi hade högsta sjukfrånvaro i Europa år 2003, trots att vi i enligt internationella mått har en av världens friskaste befolkningar.

Den höga sjukfrånvaron var ett stort samhällsproblem. Långvarig sjukfrånvaro leder till utanförskap och sämre ekonomi både för individen och för samhället. Dessutom ökar långvarig sjukskrivning risken för sociala och psykiska problem som depression, isolering och missbruk.

Vi reformerade sjukförsäkringen och införde tidsgränser, som anger när och hur arbetsförmågan ska bedömas. Första halvåret i sjukfallet bedöms arbetsförmågan gentemot den vanliga arbetsgivaren, därefter mot hela arbetsmarknaden. Man kan som längst vara sjukskriven 2,5 år, därefter får man arbetslivsinriktad rehabilitering hos Arbetsförmedlingen i tre månader, den så kallade Arbetslivsintroduktionen (ALI). Man kan därefter söka sjukpenning igen. Det finns många undantag vid tidsgränserna, t ex den som har en allvarlig sjukdom berörs inte av tidsgränserna.

Vi har aldrig satsat så mycket på rehabilitering i Sverige som nu. Vi har infört rehabiliteringsgarantin, som innebär att människor som är sjukskrivna eller riskerar att bli sjukskrivna i någon av de stora diagnosgrupperna (sjukdomar i rörelseorganen eller lättare psykiska sjukdomar) tidigt erbjuds evidensbaserad medicinsk behandling (kognitiv beteendeterapi eller multimodal rehabilitering). Därutöver avsätter vi årligen medel för att arbetsgivare ska kunna erbjuda sina anställda företagshälsovård. Vi har också infört kömiljarden för att minska köerna i hälso- och sjukvården.

Av dem som lämnar sjukförsäkringen är 10 procent i jobb efter ett halvår vilket är en bra siffra eftersom många av dem har varit borta från arbetsmarknaden länge. Andelen som kommer i jobb ökar över tid. Av dem som skrevs in vid starten 2010 var mer än var fjärde i arbete i maj 2012, visar Arbetsförmedlingens uppföljning (Arbetsförmedlingens återrapportering 2012: Tidiga och aktiva insatser för sjukskrivnas återgång i arbete 7 c – Arbetslivsintroduktion).

Ungefär hälften av dem som lämnar sjukförsäkringen återvänder inte till sjukskrivning. De är i jobb, utbildning, eller söker jobb. De har tagit ett stort steg närmare arbetsmarknaden. Varje enskild person som tagit ett steg närmare arbetsmarknaden är en stor framgång.

Idag har antalet sjukskrivna minskat med 70 000 personer och antalet med sjukersättning (förtidspension) har minskat med 174 000 personer jämfört med 2006. Totalt är nästan 250 000 färre personer sjukfrånvarande idag.

Gunnar Axén (M)
Ordförande Riksdagens Socialförsäkringsutskott

Läs vad de andra partierna svarar:
» Socialdemokraterna svarar Monica Armini!
» Vänsterpartiet svarar Monica Armini!
» Miljöpartiet svarar Monica Armini!