Lady MacBeth från Mzensk av Dimitri Sjostakovitj

Lady MacBeth från Mzensk av Dimitri Sjostakovitj
Dirigent Thomas Sanderling
Regi Graham Vick
GöteborgsOperan

Där står hon i sitt skinande nya kök och tjurar, Katerina (Gitta-Maria Sjöberg), en uttråkad hemmafru. Med pälsen på. Upptakten är ett frosseri i fördomar om Ryssland; pråliga lättfotade kvinnor, skitiga karlakarlar som tar för sig – utom äkta mannen, som är en rik tönt. Och upplägget (i dubbel bemärkelse) är klart. Premiärpubliken fnissar förläget, vad ska man tycka om detta, råknull och naket på scenen? Applåderna är tveksamma.

I pausen läser man på‚ aha grotesk satir i ett passionsdrama på liv och död, en regissör som vill locka fram det lekfulla, ja men då så! Och värmen från salongen växer. Vi njuter av Sjostakovtjs storslagenhet – Sanderling har satt en extra blåssektion på ”kungliga” balkongen och rejält med slagverk, av koreografi och scenografi med många roliga vinkar. Men verket fördjupas också, fånglägret i Sibirien i grandios tristess, nya älskogssvek, sorg, smärta. Härligt!
/MW

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021