Frågar man inget – får man inget veta

SocialPolitik var på plats när organisationen Maskrosbarn presenterade resultaten från sin studie ”Frågar man inget – får man inget veta” i Malmö den 1 februari. Maskrosbarn stödjer ungdomar som har föräldrar som missbrukar och/eller är psykiskt sjuka, bland annat genom stödgrupper, lägerverksamhet och chat. I studien tar de reda på vilket stöd dessa barn och ungdomar önskar från samhället.

Det är fullsatt – uppskattningsvis 150 åhörare från bland annat socialtjänst, skola, psykiatri och beroendevård. De är här för att ta del av resultaten av den intervjustudie som Maskrosbarn gjort med 50 ungdomar mellan 14 och 19 år som alla lever i familjer med missbruk och/eller psykisk ohälsa.

Hur upplever dessa ungdomar att det ser ut idag? Slående resultat. 72 % av ungdomarna känner sig inte lyssnade på av myndigheter. 80 % av ungdomarna har inte fått berättat för sig av en vuxen om sin förälders diagnos eller sjukdom. Många av de presenterade ungdomscitaten visar på bristande delaktighet, känslan av att inte bli tagen på allvar samt bristande information till ungdomarna om missbruk och/eller psykisk ohälsa. Självklart fanns det även ungdomar med positiva erfarenheter, men dessa var mer undantag än regel.

Ett annat slående resultat var att så få av ungdomarna; bara 6 % – kände till barnkonventionen och sina rättigheter.

Stödet som de önskar? Att inom skolan ha större tillgång till kuratorer och annat vuxenstöd. Att det från psykiatrins och beroendevårdens håll ges information om vad psykisk ohälsa och missbruk innebär samt vilket stöd som finns att få. Att man inom socialtjänsten ska ta sig tid till enskilda möten med ungdomarna och att vara rak och tydlig i sin information.

Therése Eriksson och Sandra Patel från Maskrosbarn som står bakom studien.

Svaren känns på något sätt självklara, det borde redan vara såhär. Men ungdomarna vi på Maskrosbarn träffar har helt andra upplevelser, säger Therése Eriksson som är en av initiativtagarna till Maskrosbarn.

Under dagen blandas siffror med citat, kortare filmsnuttar och ljudspår. Vi får även delta i en ceremoni som rör barns rättigheter. Tre av ungdomarna som deltagit i studien är på plats och presenterar bland annat tankar kring hur en bra stödgrupp ska vara; ha snälla ledare som även är tillgängliga via mail och sms, mysig lokal och bra övningar. Ledord: samhörighet och trygghet.

Det har varit ett oerhört stort intresse för konferensen, säger Sandra Patel som tillsammans med Therése Eriksson står bakom studien. Det är vi självklart mycket glada för. Men det måste hända saker också!

Maskrosbarn uppmanar till samarbete mellan sig och myndigheter. De berättar även att de, baserat på resultaten från studien, har fått nya projektidéer. Bland annat vill de skapa barnombud som kan verka som ett stöd för ungdomen i kontakten med olika myndigheter och i ännu högre utsträckning sprida kunskap till barn om deras rättigheter.

Linn Johansson
/linn.johansson at gmail.com

Länkar:
En tidigare artikel om Maskrosbarn och en av deras grundare Therése Eriksson. Länk till artikeln, (pdf-fil).
Maskrosbarns hemsida: www.maskrosbarn.org

Bloggat:
Sus Olsson – Livet blir bättre, Max Hobstig – Tompas barndom, Statarkatten – Spegelbilden

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , eller annat intressant.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021