Unga Vuxna dagarna i Stockholm

[singlepic id=20 w=585 h=421 float=left]

När Unga Vuxna –dagarna gick av stapeln i Stockholm den 20-21/1 var SocialPolitik på plats med reporter och fotograf. Dagarna innehöll en lång rad seminarier på temat professionell behandling för yrkesverksamma inom psykiatri, på behandlingshem, terapimottagningar eller inom sociala verksamheter.

Ett av de mest uppskattade och berörande seminarierna var det som hölls under rubriken Slutstation Rättspsyk. Sofia Åkerman och Thérèse Eriksson berättade om sin nya bok som handlar om unga kvinnor som inte är dömda för något brott men ändå förvaras på rättspsykiatriska högriskkliniker tillsammans med män dömda för mord, misshandel och våldtäkt. Flickorna har allvarliga självskadebeteenden och kommer hit när allmänpsykiatrin gett upp. På rättspsyk utsätts de frekvent för tvångsåtgärder som isolering och bältesläggning och är enligt författarna helt rättslösa. I nästa nummer av tidningen SocialPolitik kommer ett reportage om hur det kan bli såhär och vad ansvariga tänker göra åt det.

Se även Thérèse Erikssons och Sofia Åkermans hemsidor.

Monica Ek och Malin Kan

Monica Ek och Malin Kan. Foto: Anders Löwdin


Behandlingen av flickor som skadar sig själva behöver få ta tid. Det menar Monica Ek på Sofiaängens behandling och skola. Också Malin Kan, läkare, psykoterapeut och psykoanalytiker på BUP-kliniken i Stockholm har stor erfarenhet av flickor som skadar sig själva allvarligt. Deras sätt att skada sig själva gör ofta att vårdpersonal blir obehagligt berörda, rädda och sedan arga och reagerar med att stöta bort när ingenting de gör tycks hjälpa.

–Att ta emot vård är inte så lätt när man är 15 år och inte tycker man är värd det, sa Malin Kan. Men vi måste vara vid deras sida.

Elin Pehrandel, Katarina Persson Pagels och Anders Norrman. Foto: Anders Löwdin

Elin Pehrandel, Katarina Persson Pagels och Anders Norrman.
Foto: Anders Löwdin


Att arbeta med unga patienter kräver att psykiatrin hittar nya arbetsformer. Ofta har de inte tålamod att vänta utan behöver snabb kontakt. Det ska de inte heller behöva anser man på närpsykiatrin i Örebro. Där jobbar enhetschefen Katarina Persson Pagels och psykologerna Anders Norrman och Elin Pehrandel också med att få till gruppbehandling för unga vuxna med depression. Något som fungerar bra när man väl är igång men det är svårt med rekryteringen. I det ingår också två träffar för anhöriga, något som uppskattas mycket.

Här kan ni läsa programmet för Unga Vuxna –dagarna. (PDF-fil)

Bloggat om detta:
Ludmillas blogg – Intressant helg om allians och tvångsvård
Thérèse Eriksson, Tankestormar – DBT – Dialektisk beteendeterapi – minskar självskador hos unga

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , eller annat intressant.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021