Journalistik är inte terrorism!

Domen mot Martin Schibbye och fotografen Johan Persson i Etiopien är fullkomligt hårresande. Den etiopiska regeringen måste omedelbart frige två journalister på journalistiskt uppdrag i Ogaden! Den svenska regeringen måste omedelbart föra fram detta berättigade krav men också strypa biståndsmedel till Etiopien och se till att EU gör detsamma.

Maria Wallin: Som redaktör har jag haft kontakt med Martin Schibbye sedan 2009. I SocialPolitik nr 1/2010 medverkade han tillsammans med fotografen Jonas Gratzer i en viktig artikel om sexturism och pedofili i Filipinerna.

I kontakterna med Martin Schibbye fick jag ett antal artiklar att välja bland. Inte någon av dem avvek från genren riktigt bra och viktiga grävande reportage, som lyfte fram perspektiv, teman och människor som inte så ofta får plats i det slimmade massmediala utbudet.
Länk till mappen med reportageförslag här. M Schibye förslag [PDF-fil]

Vi publicerar här artikeln från Filippinerna från nr 1/2010 – papperstidningen är ännu bättre, beställ!

Maria Wallin
redaktör SocialPolitik

Reportrar utan gränser och Journalistförbundet har samlat medel till förmån för frilansjournalisterna Martin Schibbye och Johan Persson.  De insamlade pengarna går till advokatarvode och andra kostnader under den rättsliga processen i Addis Abbeba.

– Utrikesdepartementet hanterar detta som vilket annat konsulärt ärende som helst och då täcks inte kostnaderna för advokat. För att garantera att Martin och Johan får en så bra rättslig hjälp som möjligt i ett land som är oroväckande rättsosäkert startar vi den här insamlingen, säger Jesper Bengtsson, ordförande för Reportrar utan gränser.

– Frilansar har inte samma stöd som någon utsänd från de stora och etablerade mediehusen. För oss är det självklart att hjälpa Martin och Johan i en extremt utsatt och svår situation,  säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet.

Donera pengar genom att betala in på bankgironummer 5567-3818, betalningsmottagare Reportrar utan gränser. Märk inbetalningen Johan och Martin. Eventuellt överskott från insamlingen ska användas till stöd för andra journalister som behöver rättslig hjälp när de arbetar utomlands.

Läs också journalisten Leo Lagercrantz inlägg på SVT Debatt:

”Utrikesminister Carl Bildt har haft personliga ekonomiska intressen i den etiopiska Ogadenprovinsen. Kanske var det dessa journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson som åtalas för terrorism i Etiopien ville undersöka. Carl Bildts förflutna inom Lundinkoncernen urholkar gång på gång hans trovärdighet som utrikesminister.”

Och Gunnel Gomérs kommentar till artikeln
Hon lyfter fram Maj Wechselmans senaste dokumentär Det är upp till dig! om hur Lundin Oil och Lundin Mining varit inblandade i folkmordet i Södra Sudan och Ogaden. Ja, etnisk rensning!
VD Lundin själv finns med i en intervju. Han har beskydd av en milisgrupp. Intill honom står en liten kille med stor kalashnikov.

100 miljoner dollar i vinst hade Lundin gjort när de klev ur Södra Sudan. Klipp till: en skrytande Carl Bildt om sitt uppdrag som styrelseledamot i Lundin Oil i konstitutionsutskottets utfrågning. Det framgår som obegripligt att Bildt kom undan; att vi har en utrikesminister med så smutsiga händer. (Ur recension i SocialPolitik 1/2011).
Se filmen på ABF play:

Carl Bildts uttalande om Lundin Petroleum i Skavlan den 7 oktober är anmält till Granskningsnämnden.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , eller annat intressant.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

2 Kommentarer

  1. […] Journalistik är inte terrorism […]  2. […] ihjäl på Caremas boende, Expressen3, Mesfin Negash – Dags att vända blicken mot Etiopien, Socialpolitik – Journalistik är inte terrorism!, Youtube – Åsa Linderborg, Aftonbladet: Frige journalistern Johan Persson och Martin […]Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021