SocialPolitik nr 4/2010

SocialPolitik nr 4/2010 Livet är en cirkus

Nytt nummer trycks NU. Beställ!

Kultur och/eller samhälle?
LEDARE signerad Maria Wallin

Cirkus som liv
Följ med till Cirkus Cirkör. Med visionen att göra Botkyrka till en plats där cirkuskonsten ger människor kraft att förändra sin värld. Och världen! Av Helena Bjerkelius.

Tro, hopp och kärlek
Teater som bot mot galenskap, dvs mot murar som stänger ute alla som är ”annorlunda”. Av Leif Stenberg.

Avvika vackert – konsten bryter tabun
Perfekt defekt? Vad kan visas? En kropp utan armar eller ben? En äldre kvinna utan kläder? Vad är vackert, vad är fult? Till vilken perfektion bör var och en forma sin kropp? Mattias Hagberg synar modern konst.

Integrationen och Sverigedemokraterna
Varken politiker eller tjänstemän har eftersträvat integration i Sverige. Snarare ligger en mer eller mindre medveten främlingsfientlighet bakom diskriminering och segregation, hävdar Jan Molin.

Barn i skolan / Barn i familjehem / Barn på Hem för vård och boende.
Vi fortsätter granska skolans roll. Finner klasskillnader som gör att underklassens barn känner sig mindre omtyckta, något som får konsekvenser långt upp i vuxen ålder.
Vi finner forskningsresultat som visar att fosterhemsplacerade barn sackar efter i skolan – inte på grund av bristande begåvning utan snarare på grund av avbrott, omflyttningar och bristande kontinuitet. Bättre fokus på skolan som skyddsfaktor för omhändertagna barn!
På samma sätt försummas skolgången för barn placerade i Hem för vård och boende. Skolinspektionen ryter till: Rättssäkerheten är hotad!
Vi finner också att dåliga betyg ger dålig livslust… i tider av alltmer kategorisering och bedömning av barn och barns lärande.

Släpp fixeringen vid ekonomisk tillväxt!
Nationalekonom Stefan deVylder uppmanar oss att sätta rättvisan högst på dagordningen, både mellan människor och mellan länder. Den rika världens ohämmade konsumtion hotar hela världens överlevnad!

Efter 18 år på häkte
Häktesprästen Birgitta Winberg: ”Det är snarare värre än när jag började!” Hon oroas av skärpt säkerhet och färre personal. Av Kari Molin.

Utsliten kropp
Men inget fel på arbetslusten… Arbetsförmedlingens praktikanställningar på 3-6 månader gör det dock svårare att få mer långsiktiga placeringar för personer med funktionsnedsättning.

Asylsökande barn
Mitt emellan ett vanligt liv och rädslan för att skickas tillbaka.
Myndighetssverige förmår inte ta tillvara de resurser som föräldrarna innebär runt asyslsökande barn. Av Henry Ascher, Ulla Björnberg, Marita Eastmond.

Bakom fasaden
Tufft för barnen till demesnsjuka föräldrar.  Susanne startade hemsidan www.unganhorig.se

Beställ pappersupplagan av SocialPolitik decembernumret…

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021