Ingen tar hand om barn med psykisk ohälsa

Barn och unga med psykisk ohälsa riskerar att bli helt utan vård. På många håll är kommunernas och landstingens verksamheter så illa organiserade att ingen tar ansvar för de drabbade barnen, enligt en rapport från Socialstyrelsen.

Socialstyrelsens undersökning visar att det på många håll inte finns någon vård för psykisk ohälsa hos ungdomar och barn över 6 år, eller att den är mycket oklar.

– Detta är en grupp som mår allt sämre. Vi ser fler utåtagerande pojkar och självskadande flickor. De psykiska problemen bland barn i asyl- och migrationssituationer ökar. Därför genomförde Socialstyrelsen en omfattande tillsyn av hela den vårdkedja som har ansvar för den här gruppen, säger enhetschef Birgitta Hagström.

Ofta är det oklart vem som har ansvar för den primära behandlingen av barn mellan 6 och 18 år.
”Det är ett allvarligt brott i vårdkedjan när dessa tidiga insatser, som kan förebygga psykisk sjukdom, saknas. Det beror ofta på att kommuner och landsting inte gett något uppdrag, eller otydliga uppdrag, till verksamheterna. Det skapar oklarhet kring ansvarsfördelningen med resultatet att ingen tar ansvar”, heter det i Socialstyrelsens rapport.

– Vi ser gränsdragningsproblem överallt. Granskningen visade att de flesta verksamheterna saknar organiserad övergripande samverkan. Ungdomar som befinner sig på gränsen mellan BUP och vuxenpsykiatrin kan få svårt att få akut hjälp, säger inspektör Marie Collberg.

De granskade verksamheterna skyller problemen på bland annat följande faktorer:
* Det saknas tid och personal.
* Det är svårt att föra över barn till andra vårdenheter där de skulle kunna få bättre anpassad hjälp.
* Behovet av hjälp upplevs vara omättligt.
* Svårt att få hjälp hos BUP, barn- och ungdomspsykiatrin.

Problem i kontakten med BUP upplevs på många håll, men framförallt inom skolhälsovården.

”Det handlar främst om långa väntetider, men även om krav på att barnet själv ska söka hjälp, eller tvärtom, att barnet inte får komma utan sällskap av en vårdnadshavare. Att en basutredning ska vara gjord innan BUP tar emot en patient är också ett hinder för att barn ska få hjälp”, skriver Socialstyrelsen.

Print Friendly, PDF & Email
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021