Kultur och/eller samhälle?

 

untitledLEDARE nr 4/2010 av Maria Wallin

Är Cirkus Cirkörs cirkusskola i Alby kultur? Eller är det kultur när Cirkus Cirkör ger sina föreställningar? Är det kultur när SocialPolitik skriver om Cirkör? Men bara när vi skriver om deras föreställnigar, inte cirkusskolan eller cirkusgymnasiet?

Det kan tyckas som hårklyveri, men är plötsligt livsviktigt. I kulturlivet råder nämligen full cirkus. Gamla värden slängs ut och sanningar ställs på ända. Vilket säkert är viktigt att göra mellan varven, men just nu åker många ungar ut med olika badvatten.
Som ett 30-tal kulturtidskrifter som inte ägnar sig åt finkultur utan samhällsfrågor, mångkultur, ungdomskultur och den kultur som inte längre får plats inom äldreomsorgen. Till exempel. Till tryck och distribution skall inte längre utgå stöd enligt nya regeringsdirektiv.

Och ändå, låt mig citera Cirkus Cirkörs och Botkyrka kommuns vision: att göra Botkyrka till en plats där cirkuskonsten ger människan kraft att förändra sin värld och världen. Kan det sägas tydligare – hur kultur och samhälle hänger ihop?

Så är det med kultur. Den ger oss kraft att förändra och förändras, att våga utmana oss själva, begripa och omfattas av och klara sådant vi inte trodde att vi kunde. Att inte vara rädd för att vara rädd, som man säger på Cirkör. Att inte bli rädd för att man känner oro och osäkerhet. Rädsla urholkar själen som var titeln på en av Fassbinders filmer. Rädsla i motsats till att hysa tillit. Ett samhälle där tilliten minskar och rädslan ökar är inget bra samhälle att leva i.

Nej vi behöver kulturen, konsten och den gemensamm kommunikationen med alla våra sinnen för att utmana våra rädslor, för att bearbeta vår samtid, för att begripa, lära oss, utmanas, lägga oss i, debattera, diskutera och få nya perspektiv. För att inte vara rädda för förändring. För det okända, ovanliga, annorlunda.

MEN vill jag påstå, det kan inte de sköna konsterna klara på egen hand. Det krävs skärningspunkter av samtal. Det är där kulturtidskrifterna kommer in. Det är bra att vi är olika – och många. Att ha många röster i det offentliga samtalet är ett bra mått på ett samhälles rikedom!

Kultur är hur vi väljer att leva våra liv, som individer, som familjer, som kommuner och som länder. Ju rikare, bredare, livligare, desto mer berikande – och roligare – land att leva i!

Tack för att du prenumererar! Läs mer om hotet mot kulturtidskrifterna och den fria och fördjupande samhällsdebatten här på hemsidan.
Ha en skön vinter!

Maria Wallin
redaktör och ansvarig utgivare

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

1 Kommentar

  1. Margareta Creutzer den 26 nov 2010 kl 15:34

    Fantastiskt! Tack för nytt nummer. Jag blev otroligt glad, eftersom jag trodde att hoppet var ute om fler nummer av Socialpolitik. Mycket bra skriven ledare.
    Länge leve.
    Hälsning
    Margareta CLämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021