Äldre dricker mera

Dryckesvanorna bland äldre har undersökts i tio av de 27 EU-länderna. I sju av länderna har den alkoholrelaterade dödligheten bland äldre ökat. Trots att äldre fortfarande konsumerar mindre alkohol än yngre, finns det en grupp äldre som dricker tillräckligt mycket för att det ska vara skadligt.

Fem av länderna i undersökningen rapporterar också att sjukligheten och behovet av sjukhusvård har ökat i takt med den förhöjda alkoholkonsumtionen bland äldre.

Yngre äldre, 60-70-åringar, dricker mer och har fler alkoholrelaterade skador än andra äldre.

Äldre män dricker fortfarande mycket mer än äldre kvinnor, men i Sverige har de ändrade dryckesvanorna bland medelålders kvinnor redan avspeglat sig inom vården.

– Betydligt fler äldre kvinnor läggs numera in för alkoholrelaterade sjukdomar nu än tidigare, säger Pi Högberg till Svenska Dagbladet den 28 september. Hon är forskare vid Folkhälsoinstitutet som också är huvudansvarig för studien.

Syftet med undersökningen är att få en bild av hur dryckesvanor och skadebilden ser ut hos den åldrande befolkningen. Hittills har detta varit ett rätt okänt forskningsområde, trots att alkoholen är en större hälsofara för äldre än för yngre med tanke på att många äldre medicinerar.

– Detta är ett glömt område, både i Sverige och andra EU-länder. På senare tid har vi fått oroande signaler från äldrevården att detta är ett växande problem inom vården, säger folkhälsominister Maria Larsson till SvD.

Det handlar om fallskador, depression, ångest och liknande som kopplats samman med ökat bruk av alkohol.

Än finns ingen statistik på hur vanligt detta är men Maria Larsson hoppas att ett expertmöte i Stockholm som hålls på tisdag ska inspirera till mer forskning på området.

I Sverige har konsumtionen av alkohol minskat i alla åldersgrupper utom just bland äldre, över 65 år. Medan äldre kvinnor föredrar vin håller sig svenska äldre män till starköl. Mer än var tredje äldre kvinna säger sig dricka vin en eller flera gånger i veckan mot 26 procent av den övriga befolkningen.

Trots att den ökande konsumtionen bland äldre varit känd sedan ett par åt tillbaka har ingen reagerat.– Det finns en tydlig tendens att strunta i de äldre gruppernas alkoholkonsumtion. Beslutsfattarna har stirrat sig blinda på dryckesvanorna bland yngre, säger Pi Högberg.

Inför EU:s ministermöte i december vill nu expertgruppen lyfta fram behovet av ökad forskning om riskerna med äldres alkoholvanor, framför allt i kombination med läkemedel. Det är känt att många läkemedel kan leda till allvarliga biverkningar om de blandas med alkohol. Två studier som presenteras på mötet visar att det är vanligt att äldre dricker alkohol samtidigt som de medicinerar med olika typer av läkemedel.

Det här är en artikel ur Svenska Dagbladet 090928 av:

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021