- 0share
- E-post
Vad mycket fin och rolig konst som visas i Sverige!
Vid sidan av höjdpunkter i Stockholm och skulpturparkerna Pilane och Wanås kommer här några tips.
Örebro och Borås har varsin biennal i år. Mängder av skulpturer och installationer fyller städernas centrum. I Örebro simmar de i Svartån, klär in broar och slottet. Rådhusets fönster är klädda med rödvita spärrband. I Borås blandas äldre verk med helt nya, också de ibland i vatten. Här finns också suggestiva videos och installationer i konstmuseet. Det mesta är lättsamt men tänkvärt, ofta roligt och föga vördnadsbjudande.
I Avesta gamla järnverk visas konst av skilda slag i de enorma maskinhallarna. Särskilt glaskonst gör sig ypperligt medan mer sofistikerade verk kommer bort i de mörka, jättelika lokalerna. En konstnär jag fastnade för var norskan Idun Baltzeren som bland annat ställer ut stora träsnitt på tyg.
På Aguelimuseet i Sala finns vid sidan av Aguelis utmärkta porträtt en liten utställning av Andreas Eriksson, där han utvinner märkliga, mångdimensionella effekter i sitt abstrakta naturmåleri.
Göteborgs konsthall visar Jonatan Pihlgrens måleri och installationer. Både fascinerande och kusligt lyckas han få oss att se hur vi människor fjärmat oss från men också exploaterat natur och djur. Men bara uppnått isolering, tomhet och splittring. Det är ett effektfullt måleri med den talande titeln Vargtimme.
Text: Jan Molin
Ingångsbild: Göteborgs konsthall Jonatan Pihlgren
Örebro Open Art till och med 8 september
Borås Art Biennal till och med 15 september
Avesta Art Fluid till och med 22 september
Aguelimuseet Sala, Andreas Eriksson till och med 31 augusti
Göteborgs konsthall Jonatan Pihlgren Vargtimme till och med 15 september
ANNONSER
Vårt nyhetsbrev
Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!
ENOUGH
Donera till SocialPolitik!
I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.
Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!
KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER
SOCIALPOLITIK NR 1 2021