Tillsammans kan vi vända våldet

När Dramaten tillsammans med Fryshuset bjöd in på temat:
Det är inte kört – en kväll om gängvåld bland unga
var teatern fullsatt. Här fanns politiker, näringslivet, poliser, kriminalvården, socialtjänsten med flera.

Initiativtagare till denna kväll av reflektion och handling för att stoppa gängvåldet bland unga var Elin Klinga, skådespelare på Dramaten. Kvällen inleddes med ett utdrag ur föreställningen Klipp han, med Lena Endre, Elin Klinga och Shahab Anoush i rollerna. Därefter blev det panelsamtal med bland andra Carin Götblad, polismästare vid NOA och Amir Rostami, professor i kriminologi.

Jag trodde att jag förstått men blev oerhört drabbad av denna föreställning som bygger på verkliga berättelser av dem som tvingats in i gängen och de anhöriga som drabbats. Denna brist på valmöjlighet och att unga från nio års ålder dras in var, och är, omskakande.

Innan paneldebatten höll nationalekonomen Ingvar Nilsson en kortare föreläsning, dels om vad det kostar samhället med dessa unga människor som socialiseras in i de kriminella nätverken och dels om vad det kostar dem och deras familjer.

Men han berättade även om positiva satsningar ute i landet. Samarbete mellan bostadsbolag, polis och socialtjänst för att förebygga. Ett exempel är Ica i Södertälje som anställer ensamkommande vilket innebär att fler handlar där för att de kan erbjuda anställda med kompetens inom många språk. Ett led i integrationen.

Sammantaget gav kvällen mycket hopp. Det är inte massmedias och Tidöregeringens världsbild som gäller. Vi kan i det här landet och många vill vara med och bidra.

Igår handlade jag i Rågsved.
En somalisk kvinna gick förbi mig i traditionell klädsel och hon hade en kasse där det stod: ”Tillsammans stoppar vi våldet”. Med alla goda krafter och kärlek till våra medmänniskor kan vi vända det här. Men vi får inte tro att nån annan är lösningen. Vi är den tillsammans. Det är inte kört!

Text: Yvonne Zätterman Åberg

Lena Endre, Elin Klinga och Shahab Anoush. Foto: Leonard Stenberg

Kvällen arrangerades av Dramaten och Fryshuset tillsammans med The Non-Violence Project, Rätt kurva/Polisen och Beredskapslyftet.

SocialPolitik har tidigare skrivit om föreställningen Klipp han.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021