Arkitektur, klass, försoning och salta pinnar

När Teater Tribunal visade Blomsterkiosken om arkitektur, försoning, salta pinnar, klass och betong av och med Lisen Rosell som själv spelade alla rollerna, då föll SocialPolitiks recensenter pladask. Nu undrar en av dem bara var Lisen köpt sina snygga vita trosor.

Blomsterkiosken är en vacker och stundtals mörk pjäs om en mor/dotter relation och deras trevande samtal till försoning och förlåtelse, samt förhållanden mellan arbetare och en byggherre. Här harmoniserar framträdande, musik och sceneri på ett fantastiskt sätt.

Lisen Rosell gör ett lysande framträdande i Blomsterkiosken, i en härlig scenmiljö skapad av Petra Gipp med musik av Foad Arbabi som förstärker och kompletterar hennes akt på ett underbart sätt. 

Hon spelar flera roller, bland annat som Sigurd arkitekten. Hon gestaltar en arbetares slitsamma mödor och tankar precis som dotterns, på resa till Östra kyrkogården i Malmö. Lisen får publiken att hänfört sitta tysta och följa med i varenda rörelse, eller stundtals brista ut i högljutt skratt.

Med en medryckande scennärvaro och inslag av komik spelandes Sigurd får hon en trevande publik att äntra scenen för att medverka som byggarbetare, där byggherren och arkitekten Sigurd bjuder på rödvin och salta pinnar för att arbetarna inte ska arbeta för fort. Ett roligt inslag i pjäsen som fick publiken att känna sig som en del av teatern. En publik som vid föreställningens slut brast ut i visslingar och högljudda applåder.

Blomsterkiosken är en föreställning jag starkt rekommenderar att gå och se. Både för den som är erfaren av, som den som sporadiskt eller sällan går på teater. En underbar upplevelse lovas.
Tero

Blomsterkiosken
Av: Lisen Rosell 
Medskapare: Foad Arbabi & Petra Gipp
Med: Lisen Rosell 
Musik: Foad Arbabi 
Skulptur/ljuddesign: Petra Gipp 
Turnéproducent: Sara Bergsmark 
Samproducerad av: Inkonst Malmö
Spelades på Teater Tribunalen, Stockholm t o m 28 april
Planer för våren 2025, men spelplats osäker

***

Blomsterkiosken är bland det bästa, snyggaste och sexigaste jag sett spelas på en scen under mina 42 levnadsår. Gillar du arkitektur, försoning, salta pinnar, rödvin, filmen Amelie från Montmartre och cement på naken hud, ja då kommer du också att älska den här föreställningen.

I korta ordalag handlar den om en gammal konflikt, en mamma, en dotter och en blomsterkiosk. Pjäsen är skriven av Lisen Rosell som också har föreställningens enda roll. Hade det inte varit för de långtråkiga telefonsamtalen som visserligen avslutas med en avgörande poäng var gång, så hade jag gett den 5 av 5 möjliga i stället för en 4.5:a.

Är det någon som vet var Lisen köpt sina snygga vita trosor får ni gärna höra av er till vår redaktion, för sådana vill jag också ha!

Terese Lundberg 

***

Tack vare en provocerande blomsterkiosk gjord av betong och dess skapare kunde en mor och dotter börja reparera en relation som var trasig.

Arkitekten bakom blomsterkiosken var brutalismens mästare Sigurd Lewerentz vilken hade släktskap med moderni föreställningen.

Lisen Rosell har sin bakgrund i det feministiska ÖFA-kollektivet och har varit medskapare till de flesta av kollektivets föreställningar. Lisen gjorde Forever Young på Regionteater Väst och ihop med Eddie Mio Larson Subfraus ”This is not my money”. (Subfrau grundades av åtta kvinnliga magisterstuderande på Teaterhögskolan i Helsingfors. Samtliga kvinnliga studerande var frustrerade över utbildningen som var hierarkisk och kvinnofientlig.)

Blomsterkiosken är en mycket bra föreställning om klass och forskning. Lisen Rosell står ensam på scenen och tar upp frågorna:

Hur fåordig kan en arkitekt bli?
Är klass känsla eller ett yrke?
Hur vilsen får en dotter lov och vara?
Är brutalistiska hus fina eller fula? 
Hur putsar man sin fasad med lösnaglar?
Kommer Lisen och hennes mamma verkligen närmare varandra och vad pratar de egentligen om?

Lisen Rosell är en duktig skådespelerska. Hon stod ensam på scenen och levererade. Föreställningen var mycket intressant.

Jag ger den 4 klackar.

Alexandra Tsiapalis, sångerska i Dom Fläckfria

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021