Hur punken började

Du som gillar punk, borde gå och se en utställning på Stockholms stadsmuseum just nu. Det är en skildring av hur livet var vid punkens födelse i början av 1970-talet. Bilderna kommer från STHLMS PÄRLOR, en bok som också finns på plats att bläddra i, fotografen heter Hatte Stiwenius.

Med sina bilder berättar Hatte Stiwenius hur livet var när punken föddes. Man får se bilder på människor som festar tillsammans och har roligt men också samma människor på enskilda porträtt. Även bilder från scenen när de spelar.

Jag var själv inte född när punken föddes, men av bilderna förstår man att det måste ha varit en otrolig energi bland dessa människor. Jag vet inte om det var så att det var några enskilda som hade den inombords, eller om det var en energi som skapades för att dessa människor kom samman. Förhoppningsvis både och.

Men faktum kvarstår att där och då skapades någonting helt nytt. En revolution, som jag anser fortfarande behövs. Utan att den kvävs.

Det finns skrivna rader på några foton
som säger en del. ”Vi är viktigast” är en av dom, och det är ju en inställning som håller på att gå helt förlorad. Inte bara hos politikerna utan även hos människor på gatorna. Och då tänkte jag på Vi, de flesta tänker ju i termen Jag.

Det finns ett foto av en man som sitter mot en vägg – ovanför honom står det en text med mycket små
bokstäver: ”Vi kan ingenting veta.” Och det är också sant. Man vet ju aldrig någonting egentligen. Man låter tiden och livet bara gå.

Du som gillar punk och vill ha en autentisk skildring om hur punken började, borde ta dig i kragen och gå till Stockholms stadsmuseum. Det är underbara bilder på människor som levde här och nu, precis så som de hade lust till. Det är ju skillnad på att leva och att leva som man vill. Här lever människor precis som de vill och skiter i resten.

Lev livet, dö ung, bli ett vackert lik. På gott och ont.

Hanna Uhnér

Joakim Thåström, frontfigur i punkbandet Ebba grön. Foto: Hatte Stiwenius

STHLMS PÄRLOR!
Hatte Stiwenius fotografier från 1978 till 1987
Stockholms stadsmuseum, Tunnvalvet, plan 0
t o m 25 augusti 2024

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021