Fattiga gör gratis miljöarbete

Jag vet att alla människor i Sverige nästan varje dag besöker mataffärerna. Så jag undrar varför ingen reagerar? Det är inte människor som ska anpassa sig till dåliga system, tvärtom ska alla system anpassas för att ge allt som den Lilla människan behöver.

Först tänkte jag att bara bilderna här räcker för vad jag vill säga, alla kan tänka vidare själva – men jag ska förklara.

Vad ser vi när vi kommer till butikerna så som ICA, COOP, Hemköp, Willys, Lidl med flera? De sätter alla gränser för hur mycket de betalar för pant. Någon ger inte alls ut pantpengar, någon löser in 10 kronors pantkvitto och om du har mer pant måste du köpa grejer för resterande summa. Någon ger ut max 20 kronor per dag, någon är generös och ger 30 kronor.

Alla dessa butiker försvarar först och främst sig själva utan att tänka på den Lilla människan. De vill att mer pengar stannar i butikernas omlopp. Att de fattiga pensionärerna behöver få tillbaka sina pengar, det bryr sig butikerna inte om. Att de fattiga får göra gratis miljöarbete eller att hemlösa behöver dessa pengar för att överleva en dag, bryr sig ingen av butikerna om.

Skam för alla dessa butiksansvariga, skam för deras ledningar och styrelser, skam för socialstyrelsen och regeringen. Skam för alla som inte förstår hur svårt det är att leva på gatan, hur det känns när det är – 14 grader C i luften och du är utomhus hela natten och din kropp är genomfrusen från topp till tårna. Alla dessa organisationer som stänger sina verksamheter för hemlösa kl 15.30 på grund att personalen måste gå hem. 

Sverige som land och stat har fått i uppdrag från FN att arbeta för att nå målen i Agenda 2030. Mål nummer ett är: ingen fattigdom. Mål nummer två är – ingen hunger. Totalt finns 17 mål som vi alla måste arbeta för. Men det finns ingen som intresserar sig för detta.

Tänk själv och tänk en gång till.
Tänk på vart hela Sverige är på väg och på hur du som individ personligen måste agera.

Text och foto: Irina Bagley

Läs också Irinas text: Kampen om pantburkarna hårdnar

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021