Don Giovanni får ligga som han bäddar

Alexandra och Mange har varit på Kungliga operan och sett Don Giovanni, en fyra timmar lång klassisk opera i ny tappning. Mange ville gå hem efter pausen, men Alexandra, sångerska i Dom Fläckfria, uppskattade sånginsatserna.

Detta var andra gången jag sett en opera, första gången var Phantom of the opera och jag måste erkänna att kulisserna var vackrare då. I Don Giovanni är de grå och ganska trista i jämförelse, men Kungliga Operan är väldigt vacker och både orkestern samt sångarna otroligt duktiga.

Storyn handlar om en rik man som är en riktig kvinnotjusare. Han tar till vilka medel som helst för att få ligga med kvinnor. Han ljuger och bedrar dem alla, låtsas att han ska gifta sig med dem för att få det han vill ha, drar därefter och raggar nya kvinnor. Hans betjänt bokför kvinnorna han ligger med. I ett land, för han raggar i hela världen, har han haft 1 100 kvinnor. Don GIovanni tycker att en man ska ha många kvinnor.

I början av operan försökte han våldta en kvinna. Hennes pappa satt i rullstol, Don Giovanni dödade honom och hon sökte nu hämnd för sin fars död. Kvinnans nya fästman lovade att döda Don Giovanni. En annan förförd kvinna jagade honom också för att döda honom, men hon hade svårt att stå emot hans charm för hon älskade honom fortfarande. Don Giovanni hade även försökt förföra en kvinna i begrepp att gifta sig. En av de tidigare lurade kvinnorna dök upp och varnade henne. Nu ville även den blivande bruden och hennes blivande brudgum hämnas. Don Giovanni fick fyra människor efter sig som ville hämnas hans lömska beteende.

I slutändan tar Djävulen Don Giovanni. Han brinner upp. Som man bäddar får man ligga.

Föreställningen är hela fyra timmar lång men sångarna är som sagt jätteduktiga och jag kan absolut tänka mig att gå på Operan igen.

Alexandra, sångerska i Dom Fläckfria

***

Eftersom det var första gången jag var på opera så var det trevligt de första 45 minuterna. Sedan ville jag nog bara helst gå hem. Jag hade svårt att förstå vem som spelade vem och det fanns inte mycket vackert att titta på. Kulisserna och scenkläderna var i någon slags sotfärg då det hela utspelade sig under och efter krig. 

Efter pausen ville jag bara gå därifrån. Nu hade jag turen att bli bjuden, men hade jag betalat för detta hade jag blivit mycket besviken. Jag hade hellre lagt pengar på att höra Skansens vargar yla. Don Giovanni får två nötter av fem av och det är bara på grund av att det var första gången jag var på Operan och fick en ny upplevelse.

2 nötter av 5

Mange Larsson

Don Giovanni
Musik av Wolfgang Amadeus Mozart
Kungliga Operan Stockholm
Spelas t o m 15 februari 2024

Don Giovanni av Wolfgang Amadeus Mozart Kungliga Operan 2023 Regikoncept: Michael Cavanagh Regissör: Mårten Forslund Scenografi: Erhard Rom Kostym: Mattie Ullrich
image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021