Ett eget rättssystem

Lika barn leka bäst är den femte fristående delen i serien om Sektion M, skriven av Christina Larsson. Det är en kriminalthriller som utspelar sig på olika platser i Sverige och handlar om Nora Feller som när serien startar är utredare på Grova brott i Katrineholm. Hon kommer något stort på spåren men blir motarbetad av precis alla då rättsläkaren plötsligt ändrar dödsorsaken när det gäller en oidentifierad man. Nora blir tvungen att sluta sitt jobb.

Mitt i den förtvivlan och förödmjukelse hon känner får hon ett mejl om en ledig plats på sektion M. Sektion M är känd inom poliskåren för att vara spjutspetsen när det handlar om utredning av speciellt komplicerade överlagda mord.

Komplicerade mord är de enda fall sektion M blir tilldelade. De kliver på många tår när de seglar in, tar över och tar ifrån poliser mordutredningar som redan påbörjats.

Mötet med sektion M blir kärvt från start. Nora får träffa sina nya kollegor, fyra helt nya ansikten för henne inom poliskåren. Förutom hennes osympatiska chef Luca Microvic är det Simon som står för den tekniska delen, Alba som är rättstekniker, rättsläkaren Carl och Charlotte som är utredare samt profilerare och den som tar Nora under sina vingar. 

M e n någonting känns gigantiskt fel med alla sektions M utredningar. Det går så fort att hitta den misstänkte mördaren och utredningarna avslutas i rekordtakt med överväldigande bevis. Nora Feller börjar själv söka efter svar, men genom detta sätter hon sin egen säkerhet i fara och även hennes mor Mona blir måltavla. 

I Lika barn leka bäst har Nora Feller helt brutit med sektion M och Charlotte. I Malmö hoppas hon få en nystart, både privat och i jobbet. Hon blir tilldelad ett uppmärksammat mordfall, där offret tillhör den innersta, rika kretsen i en av stans välbärgade förorter. Allt är inte som det ser ut och som Nora uppfattar det. Sanningen om sektion M är betydligt mycket mer skrämmande än vad Nora kunnat ana, och med förgreningar in i hennes egna förflutna.

Serien om Sektion M får åtta poäng av tio möjliga för mig. Det är de första böcker jag läser av denna grymt bra författare. Lätta att förstå och oerhört spännande och realistiska.

Sektion M har utnämnt sig själva till både domare och bödel. En lösning som jag tror att många av oss snuddat vid i våra fantasier inför maktlösheten vi känt när förfärliga brott aldrig klaras upp.

Jag rycktes med efter bara några sidor i den första boken. Det är oerhört realistiskt och speglar människors önskningar, drömmar, besatthet, uppgivenhet och rädslor på ett imponerande vis.

Vem vet, nånstans i världen kanske något liknande har hänt eller kommer att inträffa när vi människor ibland tror oss stå över allt vad lag och ordning heter och innebär för ett fungerande samhälle. 

Sektion M, Lika barn leka bäst
Christina Larsson, medförfattare i just denna del är Caroline Grimwalker
Word Audio Publishing

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021