Pet Sounds texter tröstar

Vill ni lyssna på något majestätiskt och storslaget, från rock´n´roll- genren? Då ska ni lyssna på Beach boys med skivan Pet Sounds från 1966. Den är så strålande att dagens musikproducenter inte skulle kunna klura ut något så gudomligt bra. Du hör att jag höjer detta album till skyarna, det är mitt favorit-album genom alla tider. Här kommer förklaringen. 

Har du som jag känt dig ensam och utanför och vill stötta och finnas där för andra i liknande situation?  Det gör Beach boys med sina texter på Pet Sounds. Brian Wilson, tidigare bandmedlem och producent för skivan, är ett geni. Kanske för att han har en specialbegåvning. Han fick diagnosen schizoaffektivt syndrom. Om hans diagnos hjälpte honom ska vi låta vara osagt, men han är ändå en hjälte för mig eftersom han har gjort diagnosen synlig.  

Visste du att det finns djur med på skivan, bland annat en get. När skivan gjordes kom Paul McCartney, ett annat geni, in i studion  och fick inspiration till Sgt peppers’s lonely hearts club band, en skiva som blev minst sagt legendarisk.

Instrumenten de använde var också revolutionerande. Du kanske har hört klassisk sci fi musik som i Star wars-filmer och Star Trek. Den kommer ifrån en Moog synthesizer. Beach boys var först med att använda det här i popen. På Pet Sounds använde de sig också av ljudet Wall of sound som kom från skivbolaget Motown och producenten Phil Spector. Man byggde på lager på lager med musik så att det blev något grandiost och vackert.

Om jag inte har inspirerat er tillräckligt nu för att lyssna på plattan vet jag inte vad jag ska göra. 
Trevligt lyssnade! 

Elinor Ernqvist Östlihn 

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

1 Kommentar

  1. Philip Arnell den 23 jan 2024 kl 16:16

    Efter att ha läst det här lyssnar jag nu på skivan och jag medger att den är bättre än jag kommer ihåg. Tack för en intressant recension!Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021