Från misär till en fri människa

Kramen från helvetet handlar om Victor de Almeidas liv från barndomen i Kap Verde till Nacka i Sverige. Han börjar tidigt med kriminalitet och droger, huvuddrogen är heroin och det kommer att ta två decennier för honom att bli helt fri också från metadon.

Efter att ha följt Dialogiskt, en talkshow med programledaren Victor de Almeida på Youtube hamnar boken om hans liv i mina händer. Jag fastnar så fort jag börjar läsa.

Victor föddes på ön Santiago medan ögruppen Kap Verde fortfarande var en portugisisk koloni. Landet blev självständigt först 1975.

Kap Verde var slavhandelns centrum, öarna var tomma innan de fylldes med européer och slavar. Slavarna behandlades sämre än djur och portugiserna manipulerade dem för att de inte skulle gå ihop mot slavägarna. Slavar togs från olika områden i Afrika och eftersom de inte förstod varandra skapade de språket kreol. Det blir sedan portugisernas barn, de som européerna fått med slavar, som övertar makten när portugiserna försvinner. De behåller makt och rikedomar.

I boken beskrivs också de ljusa sidorna av Kap Verde: vackra stränder, dofter, god mat och gemenskap i byn. Man går och tittar på tv hos grannen, något jag själv gjorde i byn där jag föddes i Uruguay.

Victor berättar också om hur människor beter sig olika mot varandra beroende på hudfärg och hur svart någon är. Jag har själv sett liknande beteenden i många sydamerikanska länder. Många afrikaner använder salvor för att bli vitare i hyn, salvor som kan ge frätskador..

Victor de Almeidas pappa var frånvarande under uppväxten och som 4-åring blir Victor sexuellt utnyttjad av en barnvakt och vän till familjen. Ungefär samtidigt försvinner hans mamma hemifrån och kommer till familjen Aschberg i Sverige. Victor kommer senare till Sverige och återförenas med mamma som jobbar som städerska och har ett förhållande med en man som är alkoholiserad.

Hans mamma får avlastning, Victor får kontaktfamilj och sommarfamilj, men han har en oro i kroppen. Han röker hasch och hamnar med fel kompisar, börjar med kriminalitet och tyngre droger. Åker in och ut på både behandlingshem, anstalter och sjukhus där han blir inlagd för heroinöverdoser. Han blandar droger men har heroin som huvuddrog.

I boken beskriver han smärtan efter bortgångna vänner som kramen från helvetet tagit. Det hemskaste av allt han beskriver, är som jag upplever det, Keishas bortgång (hans ena dotters mamma). Hon dör av hjärtproblem.

Efter 27 dokumenterade överdoser är det efter det här som kramen från helvetet släpper sitt grepp om Victor själv. Han slutar också med metadon som han menar är en drog på recept.

Jag råder starkt alla att läsa boken och ta del av viktig kunskap. Avslutningsfrasen lånar jag från Victor som säger :
”Jag glömmer aldrig min historia.”

Text: Alejandra Collazo

Kramen från helvetet
Victor Almeida och Antonios Antoniadis
Mondial 2023

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021