Vem eller vad är Banksy?

SocialPolitiks skrivargrupp har varit och sett världens mest kände graffiti-konstnär Banksy och här delar Farbror π, Erik, Alexandra, MJ och Eva med sig av sina intryck. Ingen gick därifrån oberörd.

När jag tog på mig uppgiften att recensera Banksy visste jag inte riktigt vad jag gav mig in på. Anledningen är den att Banksys konst upplevs nästintill ogreppbar, infallsvinklarna tycks oändliga och produktionen är ofantlig. Samtidigt måste jag medge att utställningen är genialiskt snygg och träffar som en klockren käftsmäll. Upplevelsen blir helt enkelt omtumlande. Den är underbart provocerande. Vi tvingas att ta ställning inte för eller emot något specifikt. Just den biten lämnas över till oss som iakttagare men vi ska fan i mig ta ställning.

Det man direkt känner igen är de svarta graffitisilhuetterna som sprayats på väggar över hela världen. En del illegalt men alla framförallt välexponerade. Men utställningen visar ett konstnärskap som är långt mer mångfacetterat än så; målningar, skulpturer och diverse installationer. Allt med samma tydliga uppmaning; att ta ställning, att bestämma oss, att inte förbli likgiltiga. Tro mig; inför Banksy lämnas ingen oberörd.

Men låt oss återgå till ursprungsfrågan; vem eller kanske vad är Banksy? Vi vet att hans konst dyker upp i Bristol under den första hälften av åttiotalet. Till en början var Banksy relativt anonym. I början av nittiotalet verkar konstnärsproduktionen genomgå en transformering. Uttrycket breddas, spridningen får fart och landar framför allt i New York. Spekulationerna om vem Banksy är kommer i rullning.

Under utställningen spelas en film upp med en man starkt belyst bakifrån som säger sig heta Robin Banks, vara Banksy, och kanske det är så. Men å andra sidan känns ett personligt identifierande ganska irrelevant. Frågan vi alla borde ställa är; VAD är Banksy?

Farbror π

Utställningen har sedan premiären i München våren 2021 visats i bland annat Wien, Berlin, Zürich, Hamburg, Malmö och Göteborg. Foto: Eva

***

Utställningen är enorm, upplevelsen var nästan för mycket att ta in under ett besök. Konstverken startade verkligen tankeprocesser. Banksy hänger världspolitiken/politikerna och driver med dem på ett fantastiskt sätt. Man förstår att Banksy både är hatad och älskad. Hatad av makthavarna såsom Drottningen av England vilken han porträtterat som en apa.

Jag gillade verkligen hans porträtt av överheten. Diskret satiriska men ändå inte. En tavla föreställde en lord som visade fingret. Vissa konstverk hade ljudupptagningar med historik kring verken.

I början av utställningen kunde man se två poliser i uniform som kysste varann. Man kunde se en polis som muddrade en liten flicka. I slutet av utställningen såg man den lilla flickan muddra polisen.

Provokativt, tänkvärt och riktigt bra!

Alexandra

Foto: Alexandra

***

Den här utställningen greppade verkligen tag i mig, skapade tankar och känslor. Utställningen handlar om hur världen ser ut idag. Det är stora och otäcka förändringar på gång nu bland världens makthavare oavsett nation. Banksy har verkligen lyckats fånga detta med sin konst.

Banksy hånar kapitalismen, är sarkastisk på ett sätt jag gillar. Hela utställningen är fucking jävla GRYM. Den handlar om vad världens makthavare vill åstadkomma med krig, och så har det sett ut i tusentals år. Sarkasmen i Banksys gatukonst som kan ses världen över har ett viktigt budskap folk verkligen behöver uppmärksamma. Alla människors lika värde. Men det köper inte stormakterna och kapitalismen med tanke på hur det ser ut i världen.

Banksys konst förmedlar även ett annat mycket viktigt budskap. Våga vägra. Konsten talar sitt tydliga språk. Punkt.

Erik

Banksy gör inte bara målningar. Foto: Erik

Som så många andra hade jag hört talas om Banksy, men inte mer än via mediarapporter och så höga tankar om konstnären hade jag inte innan utställningen.

Utställningen var mycket tänkvärd och trots sin simplism fångade konstnären verkligen mänskliga öden och provocerade fram alla möjliga tankeställningar. Konstnärens verk skildrade både vår tids problem och visade bilder om hur en despotisk samhällsorganisation blivit verklighet som George Orwells 1984. Allt illustrerat på ett både humoristiskt och extremt talande sätt. Utställningen var en riktig WOW upplevelse och jag önskar att många tog sig tid att besöka den.

MJ

Fy satan vilken häftig utställning! Tuff, ärlig, rå, fruktansvärt bra och speciell. Vilken superartist Banksy är, politisk på riktigt. Om man inte visste innan vad allt handlar om här i världen antar jag att man fick en hästspark i bröstet.

Utställningen var en underbar upplevelse, vansinnigt bra konst som berörde på djupet från det att man klev in i lokalen och därefter rum efter rum, yta efter yta, fulla med sanningar starka som örfilar. Om man inte blir berörd av Banksys konst måste man ha ett hjärta av sten eller vara dum i huvudet.

Utställningen är så satans sevärd att jag saknar ord. Rekommendera alla att gå och se denna otroligt underbara, starka och sanna utställning!

Eva

The mystery of Banksy – a genius mind
Stadsgårdsterminalen, Stockholm
Visas t o m 4 februari 2024

Foto: Erik
image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

1 Kommentar

  1. Suzy Matthews den 4 nov 2023 kl 14:44

    Fantastisk bra sammanställning Eva, bra info o fina bilder 👍Keep on Rock’n 🤘Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021