”Socialtjänsten okunnig om vad som gäller i häkte”

Jag har jobbat i många år med isoleringsbrytande verksamhet på säkerhetshäktet i Göteborg.
Jag möter många som sitter under sin utredning där. De är inte ännu dömda.

Det finns mycket att säga om detta. Men en sak som jag känt mig förvånad över, är att socialtjänsten som ska hjälpa den intagne att till exempel försöka behålla sin lägenhet eller annat av det som är kvar på utsidan, tror att någon som är frihetsberövad har bank id och tillgång till dator!?

Är deras kunskaper så dåliga när det gäller kriminalvård och hur ett häkte fungerar? Det här gäller även Försäkringskassan. Jag tror inte att det generellt finns kunskap om skillnaderna mellan häkte och fängelse. Den som sitter frihetsberövad på ett häkte och i synnerhet ett säkerhetshäkte, är i princip bakbunden.

Där har de inte tillgång till telefon på samma sätt som i ett fängelse, många får överhuvudtaget inte ringa samtal annat än till sin advokat. Dator…nej, inte alls! Ingen mobil och ibland är det även restriktioner när det gäller brev också. De ska ha en vakt som kontaktperson som ska kunna hjälpa till i viss mån och kan kontakta socialtjänsten eller Försäkringskassan när de har tid.

Och det är de som får höra att klienten ”bara” ska logga in med bankid! Detta har hänt gång på gång.

När myndigheten till slut förstår att det som ska göras måste ske per post så inser de inte att brevkorrespondens till ett häkte tar flera veckor och till det kommer postgången som idag är minst sagt osäker och där post bara delas ut vissa dagar.

Dokument som både ska skickas, skrivas under och skickas igen…kommer fram för sent.

Det är fruktansvärt onödigt att den intagne kanske förlorar allt och sedan blir frikänd för att komma ut till ett ingenting! Och det kostar också samhället mer än om de kunnat fortsätta jobba och ha ett boende.

Borde man inte ha kunskaper och rutiner kring just denna grupp? De kan ju inte vara helt okända?!

Margita Persson, Vägen-Ut kooperativet Karins Döttrar

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

2 Kommentarer

  1. Yvonne Zätterman Åberg den 30 nov 2023 kl 14:06

    Hej! Helt rätt men också kul att du jobbar på Karins döttrar. Jag jobbade där 92-94 och skrev två rapporter om verksamheten. Att socialtjänsten inte har koll blir mer och mer tydligt inom många områden. Jobbar som konsult och ser saker och hör saker jag aldrig trodde jag skulle behöva vara med om inom socialtjänsten.  2. Anja Annevik den 5 okt 2023 kl 21:46

    Fax kan vara ett väldigt bra hjälpmedel i dessa fall. Men tyvärr verkar dessa fasas ut på allt fler ställen.Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021