”Socialtjänsten okunnig om vad som gäller i häkte”
Jag har jobbat i många år med isoleringsbrytande verksamhet på säkerhetshäktet i Göteborg.
Jag möter många som sitter under sin utredning där. De är inte ännu dömda.
Det finns mycket att säga om detta. Men en sak som jag känt mig förvånad över, är att socialtjänsten som ska hjälpa den intagne att till exempel försöka behålla sin lägenhet eller annat av det som är kvar på utsidan, tror att någon som är frihetsberövad har bank id och tillgång till dator!?
Är deras kunskaper så dåliga när det gäller kriminalvård och hur ett häkte fungerar? Det här gäller även Försäkringskassan. Jag tror inte att det generellt finns kunskap om skillnaderna mellan häkte och fängelse. Den som sitter frihetsberövad på ett häkte och i synnerhet ett säkerhetshäkte, är i princip bakbunden.
Där har de inte tillgång till telefon på samma sätt som i ett fängelse, många får överhuvudtaget inte ringa samtal annat än till sin advokat. Dator…nej, inte alls! Ingen mobil och ibland är det även restriktioner när det gäller brev också. De ska ha en vakt som kontaktperson som ska kunna hjälpa till i viss mån och kan kontakta socialtjänsten eller Försäkringskassan när de har tid.
Och det är de som får höra att klienten ”bara” ska logga in med bankid! Detta har hänt gång på gång.
När myndigheten till slut förstår att det som ska göras måste ske per post så inser de inte att brevkorrespondens till ett häkte tar flera veckor och till det kommer postgången som idag är minst sagt osäker och där post bara delas ut vissa dagar.
Dokument som både ska skickas, skrivas under och skickas igen…kommer fram för sent.
Det är fruktansvärt onödigt att den intagne kanske förlorar allt och sedan blir frikänd för att komma ut till ett ingenting! Och det kostar också samhället mer än om de kunnat fortsätta jobba och ha ett boende.
Borde man inte ha kunskaper och rutiner kring just denna grupp? De kan ju inte vara helt okända?!
Margita Persson, Vägen-Ut kooperativet Karins Döttrar