En juvel i Spielbergs krona

Steven Spielberg har genom åren levererat den ena mastodontproduktionen efter den andra. Solens Rike, från 1988 är inget undantag.

Filmen hanterar en intressant och i viss mån bortglömd epok i vår historia. Scenen är Kina strax efter Pearl Harbor då Japan med ett växande militärt och politiskt självförtroende väljer att invadera Kina. Världen, inte minst de västallierade, blir tagna på sängen.

Historien kretsar runt den tioårige engelska överklasspojken Jim, gestaltad av en ung Christian Bale, som i tumultet i Shanghai skiljs från sin familj. Vilsen och uppgiven hamnar han under vingarna på bedragaren och svarthandlaren Basie, spelad av John Malkovich, som ser en möjlighet att tjäna en slant på pojken rika bakgrund.

Verkligheten blir en annan. Pojken, som visar sig vara både intelligent och innovativ, lär sig snabbt verklighetens nu omkastade natur. Pojken blir med tiden både härdad och driftig. Med Basie som mentor gör den unge mannen snabbt karriär som småtjuv, svartabörshandlare och smågangster. I ren självbevarelsedrift suddar pojken ut sin egen personhistoria.

Mer ska jag inte berätta utan istället uppmana er att se denna Spielbergs juvel i hans mångfacetterade, produktiva krona.

Filmen visas på den underbara återuppståndna salongen Fågel Blå, Skeppargatan 60 i Stockholm och år betyget 4 𝝅 av fem möjliga.

Recension av Farbror 𝝅

Solens rike
Steven Spielberg

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021