Om ett råddigt liv

Pia Ingström fortsätter att beskriva sin egen släkthistoria som är sammanvävd med finsk nutidshistoria. Mamman var fördriven karelare och pappan finlandssvensk med barndomserfarenheter som krigsbarn i Sverige. Psykisk ohälsa som depressioner i familjen skildras öppet i Min farmors nerver.

Ingström skriver att hon haft ”ett naturligt intresse för mammor som planerat självmord med hushållsgas”. Precis som författarfavoriten Sylvia Plath. Farmodern behandlades för sina depressioner med elchockbehandlingar. Dessutom alla dessa traumatiserade kvinnor i Finland som blev krigsbarnsmammor och andra som fick vårda sina krigsskadade män.

Det är ingen ovanlig uppväxt i Finland. Pia Ingströms författarkollega Kjell Westö hade en farmor och en mormor som blev krigsänkor vid 28 respektive 26 års ålder. Ingen av dem gifte om sig. Kjell Westös mamma vårdades periodvis på mentalsjukhus. Det finns ett depressivt stråk i många finländska familjer.

Innan Pia Ingström blev kulturredaktör på Hufvudstadsbladet gick hennes bildningsresa bland annat via studier av den svenska kulturen med sommarjobb som toalettstädning och kronikervård på Beckomberga sjukhus. Hon besökte sin ungdoms arbetsplats för ett antal år sedan och förvånades i Hufvudstadsbladet 9/8 2011 över hur man använde  psykiatrisk historia som säljargument för ett bostadsområde.
“Under sex decennier, från 1935 till 1995, var Beckis hem, helvete och tillflyktsort för tusental av  livet skadeskjutna eller nerslitna, över- och undermedicinerade, neurologiskt felriggade, behandlingsbara, obotliga, temporärt eller permanent olyckliga./…/Nu vill Riksbyggen göra om sjukhuslängorna till bostadsrättslägenheter./…/ Jag förstår att ett förflutet som Beckombergas kan vara knepigt att förvalta kommersiellt, men idyll är lite väl tjockt. En fräck lögn.”

I Min farmors nerver utvecklar hon sitt intresse för psykisk ohälsa men berättar också om svårigheten att som mamma känna sig bortvald av sina egna vuxna barn.

Hon konfronteras med utmaningen att ta hand om sin åldrande pappa i ett som hon beskriver ”gubbharmagedon” det vill säga pappans insikter om dödens närhet. Många känner igen bilden av en omsorg om en åldrig förälder i Pia Ingströms fall ”en gammal dotter till en gammal pappa”. Allt ifrån daglig omsorg till datasamhällets utmaningar.

Min farmors nerver är en bok om relationer i allmänhet men framförallt om de mellan mödrar och barn.

Pia Ingström sammanfattar sina livserfarenheter med det finlandssvenska uttrycket ”råddigt” det vill säga att livet är rörigt och tilltrasslat.

Rolf Karlman

Min farmors nerver
Pia Ingström
Schildts & Söderströms

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021