Öppet brev till Ulf Kristersson: ”Nej bidrag staplas inte på varandra”

Jag har förstått att du inte riktigt har klart för dig hur ”socialbidrag” fungerar – som du väljer att kalla det. Sen cirka 20 år heter det försörjningsstöd eller ekonomiskt bistånd.

Din uppfattning är att olika bidrag staplas på varandra. Så är det inte och har aldrig varit.

Det är en sak att vara moderatledare och driva politik. Nu är du statsminister över både fattig och rik. Det förpliktigar och det är viktigt att du bygger dina uttalanden på korrekt information.

Jag har arbetat 43 år som stolt socialarbetare och ser mig som sakkunnig i frågan. Låt mig ge ett exempel.

Ekonomiskt bistånd är uppbyggt utifrån inkomster och utgifter. Normen för försörjningsstöd är baserad på basbeloppet som i år är 52 500 kronor. Försörjningsstödsnormen är 103 % av basbeloppet. Det så kallade existensminimum som Kronofogdemyndigheten använder sig av är 115 % av basbeloppet. Alltså är normen lägre än existensminimum.

Normen är tänkt som det yttersta skyddsnätet mot absolut fattigdom. Normen ska täcka mat, kläder, hygienartiklar, blöjor och kostnader för telefon och tv. Utan en så kallad smartphone kan man idag inte ansöka om ekonomiskt bistånd eftersom det krävs bank-id.   

Vi utgår från en ensamstående mamma med två barn, 8 och 10 år. De bor i en hyreslägenhet med en hyra på 8 000 kr. Till hushållets utgifter tillkommer avgift för fritids för 8-åringen samt kort i kollektivtrafik förutsatt att personen behöver resa till t ex Arbetsförmedlingen. Alltså resor för att kunna försörja sig. Dessutom ska avgift till a-kassa eller fackförening beviljas. Totalt blir det utgifter på 16 450 kronor. Jag kan inte lägga in kostnad för el då det varierar.

Den 8 juni 2023 ska du ha sagt vid en pressträff att ”Många bidrag är strama var för sig, men när man staplar olika bidrag på varandra blir de snabbt så höga att det är svårt för ett vanligt arbete att kunna konkurrera med de bidragsinkomsterna”. 

Det som räknas som inkomster är barnbidrag, bidragsförskott, bostadsbidrag, eventuellt sjukbidrag och givetvis inkomst av lön. Har föräldrarna delad vårdnad utgår halva barnbidraget till var och en och bidragsförskott utgår inte alls då.

16 450 kronor för en ensamstående mamma är alltså den fastställda riksnormen för ett hushåll. Inkomsterna dras av från försörjningsstödet. Bidragen läggs inte på varandra och har aldrig gjort. Överstiger inkomsterna normen får man inget.

Ofta används nuförtiden schabloner vad gäller hyra och el. Då får man schablonen beviljad, inte den faktiska utgiften, som kan vara högre. Schablonen för hyra tas utifrån Boverkets syn på medelvärdeshyra i Sverige.

Jag handlade ekonomiskt bistånd första gången när det hette socialbidrag 1988. Vi ställde samma krav då som nu. Men vi använde inga schabloner. Vi hade koll på vilka som bodde på samma adress i samma lägenhet. Alltid kontakt med Försäkringskassan. Nu hör jag att socialförsäkringsministern tror att kommunerna inte vet om människor får utbetalningar från Försäkringskassan. Var kommer det ifrån? I åtminstone 25 år har socialtjänsten alltså haft tillgång till den informationen. Nu digitalt, tidigare fick vi ringa.

Nyligen såg jag att finansministern var lika oinformerad.

Jag hoppas att du nu känner dig mer kunnig om försörjningsstödets ramar och att du nästa gång, i egenskap av Sveriges statsminister, ger ett svar eller en synpunkt baserat på korrekta fakta.

Snälla Ulf, lyssna på oss som vet och kan, och inte på dina tendentiösa rådgivare. Om du inte tror att desinformation gynnar regeringen.
Men det gynnar inte Sverige.

Med vänlig hälsning

Yvonne Zätterman Åberg, stolt socialarbetare sedan länge


 [1]

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

14 Kommentarer

 1. Anne-louise äng den 9 sep 2023 kl 14:34

  Samtidigt som Sverige blir mer ekonomiskt ojämlikt så fortsätter det hackas på de som ej lyckats roffa åt sig vinster ur skattebetalarnas kassa 2. Monica den 9 sep 2023 kl 12:46

  Till Magnus – jag har varit sjukpensionär sen 2014. Och jag har använt det ordet sen lång tid tillbaks då jag varit i FKS rullor sen 1975. Som förtidspensionär åtnjuter du en del förmåner som pensionärer gör. Och om du möter osäkra människor som nekar folk med sjukersättning förmåner för att de inte vet att det är samma sak. Och ibland måste man använda ord som folk FÖRSTÅR när de inte är där själva. Hellre än att använda byråkratspråk.

  Så våga använda förtidspensionärer för det är vad vi är.

  Och inget att skämmas för. Oavsett ålder. 3. Lasse Andersson den 17 aug 2023 kl 20:14

  När jag jobbade heltid på FAS 3 fick jag ut 3800:-/månaden. (det beroende på att beräkningen utgick från en låg sjukersättning jag hade tidigare) Så jag måste söka pengar från soc. Då måste man följa alla krav t.ex. att regelbundet gå till arbetsförmedlingen att söka jobb och att redovisa besöken till handläggaren på soc. Annars blev det noll kronor i ersättning och det trots att jag jobbade heltid med att renovera datorer på FAS 3.
  Det borde en ansvarstagande politiker känna till om de inte har hjärnor som plattmaskar. Och det gör dom naturligtvis, det de sysslar med är medveten desinformation. Och syftet med det är uppenbart. Tyvärr väljer många att tugga i sig lögnerna. 4. Yvonne Zätterman Åberg den 17 aug 2023 kl 17:38

  finns försök längre upp här. Och stor familj får större bidrag men har ju givetvis även större utgifter. Och behov av större lägenhet kan man glömma. Trångboddhet är ett av bekymren för barnen och deras skolgång.
  Men den enskilt största gruppen i Sverige som lever på ek bistånd är ensamma män och de är oftast svenska män. 5. MAGNUS den 1 aug 2023 kl 02:11

  Finns flera politiker som fortfarande använder begreppet förtidspension. Ett enkelt och obildad sätt att trycka till anställda som blivit sjuka av olika anledningar. Rätt begrepp är sjukersättning som jag har haft efter en stroke 2011. Vem vill gå i pension vid 48 år ? 6. Jessica den 30 jul 2023 kl 22:20

  Bo Lindström och Peter Andersson… i detalj blir svårt eftersom det kan skilja sig från månad till månad/hushåll till hushåll/kommun till kommun men jag kan försöka förtydliga åt er…

  Försörjningsstödet är alltså 52 500 kronor/år, dvs 52 500 kr/12 månader=4375 kr/mån för en vuxen person. Plus uträknad norm per barn som bor hemma. Är barnet vuxet och har egna inkomster räknar man med att detta barn betalar hyra och sin egen mat. Är lägenheten för dyr eller för stor förväntas man flytta till billigare alt. Hyra ut rum. Lyckas man inte med det får man endast utbetalt för den hyra som anses rimlig för antalet personer boendes där. Finns schabloner för detta.

  Så ex…

  Inkomster:

  Barnbidrag 2650 kr (för 2 barn)
  Ex Underhållsstöd x kr
  Ex sjukpenning x kr
  Ex A-kassa x kr
  Ex aktivitetsstöd x kr
  Ex CSN x kr
  Ex lån/swish x kr
  Ex lön x kr
  Ex pension x kr

  Utgifter:

  Hyra 8000 kr
  El x kr alt. Schablonsumma
  Internet x kr/schablon
  Busskort x kr
  Fritidsavgift x kr
  Receptbelagd medicin/sjukvård x kr (inom högkostnadsskyddet)
  A-kasseavgift x kr
  Fackföreningsavgift x kr
  Etc

  Inkomster-utgifter = summa för ev. utbetalning så länge utgifterna överstiger inkomsterna. Som högst 4375 kr+kostnader

  Hänger ni med nu? 7. Thomas Andersson den 29 jul 2023 kl 09:28

  Om du då lägger till en man och fyra barn i hushållet vilket många av familjerna, som är beroende av och får flera olika bidrag, består av, hur skulle den uträkningen se ut? Familjen består då av två vårdnadshavare samt 6 barn och behöver ett mycket större boende. 8. Conny Blom den 28 jul 2023 kl 19:02

  Idag är inte politiker så noga med att deras uttalanden stämmer med fakta. De trummar ut budskap som stärker den bild de vill befolkningen ska ha i olika frågor. Jag anser det är ett demokratiproblem när politiker manipulerar befolkningen med uppgifter som inte stämmer. 9. Irmgard Ilg den 28 jul 2023 kl 17:38

  Det är beklämmande att politiker i höga positioner inte är bättre påläst. Men de måste väl göra som deras chef (SD) befaller. Annars är det slut med både Rosenbad och Harpsund.
  Rädda åtminstone ert samvete när ni nu inte kan rädda er heder M. 10. Hedda den 28 jul 2023 kl 16:22

  Bra artikel och pinsamt dåligt att ministrar, till och med stadsministern, antingen står och ljuger eller inte har nån koll alls 🙁 11. Nan Wallin den 28 jul 2023 kl 03:07

  Till Maria Wallin:
  Det är en skam att stadsministern inte ens vet vad det heter längre! Och vart kommer dessa villfarelser ifrån egentligen? Finns det inget som helst eget ansvar i uttalanden och påståenden från en minister, längre?? Så botten och urdåligt att man skäms. Okunnigheten är en stor tagg i sidan i vårt moderna samhälle. Med det följer allmän arrogans och ignorans inför sina medmänniskors olika situationer. Som ett steg framåt som direkt följs av tvp steg bakåt..är det inte märkligt ändå?! 12. Peter Andersson den 27 jul 2023 kl 15:23

  Bo Lindström, det kunde de inte. 13. Maria Wallin den 2 jul 2023 kl 20:10

  Till Bo LIndström:
  Tycker andemeningen framgår tydligt:
  Biståndet ligger t o m under existensminimum
  och kan hamna ännu lägre om kommunen använder schablon och hyran t ex ligger högre än schablon.
  Och att olika bidrag INTE läggs ovanpå varandra.
  DET är det viktiga i artikeln!
  Och att vår statsminister och finansminister far med osanning!
  Varför?
  För att urholka beredvilligheten hos allmänheten att ens erbjuda ett grundläggande bistånd till de mest utsatta?

  Här är ett annat intressant perspektiv på att sila mygg och svälja kameler i samhällsekonomin
  och ”vad ökande klyftor gör med samhället”:
  https://sverigesradio.se/avsnitt/andreas-cervenka-sommarpratare-2023

  mvh
  Maria Wallin
  tid. chefredaktör SocialPolitik 14. Bo Lindström den 2 jul 2023 kl 15:10

  Jag har svårt att hänga med i dina räkneövningar. Kan du i detalj summera intäkter och utgifter per månad?Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021