Öppet brev till Ulf Kristersson: ”Nej bidrag staplas inte på varandra”

Jag har förstått att du inte riktigt har klart för dig hur ”socialbidrag” fungerar – som du väljer att kalla det. Sen cirka 20 år heter det försörjningsstöd eller ekonomiskt bistånd.

Din uppfattning är att olika bidrag staplas på varandra. Så är det inte och har aldrig varit.

Det är en sak att vara moderatledare och driva politik. Nu är du statsminister över både fattig och rik. Det förpliktigar och det är viktigt att du bygger dina uttalanden på korrekt information.

Jag har arbetat 43 år som stolt socialarbetare och ser mig som sakkunnig i frågan. Låt mig ge ett exempel.

Ekonomiskt bistånd är uppbyggt utifrån inkomster och utgifter. Normen för försörjningsstöd är baserad på basbeloppet som i år är 52 500 kronor. Försörjningsstödsnormen är 103 % av basbeloppet. Det så kallade existensminimum som Kronofogdemyndigheten använder sig av är 115 % av basbeloppet. Alltså är normen lägre än existensminimum.

Normen är tänkt som det yttersta skyddsnätet mot absolut fattigdom. Normen ska täcka mat, kläder, hygienartiklar, blöjor och kostnader för telefon och tv. Utan en så kallad smartphone kan man idag inte ansöka om ekonomiskt bistånd eftersom det krävs bank-id.   

Vi utgår från en ensamstående mamma med två barn, 8 och 10 år. De bor i en hyreslägenhet med en hyra på 8 000 kr. Till hushållets utgifter tillkommer avgift för fritids för 8-åringen samt kort i kollektivtrafik förutsatt att personen behöver resa till t ex Arbetsförmedlingen. Alltså resor för att kunna försörja sig. Dessutom ska avgift till a-kassa eller fackförening beviljas. Totalt blir det utgifter på 16 450 kronor. Jag kan inte lägga in kostnad för el då det varierar.

Den 8 juni 2023 ska du ha sagt vid en pressträff att ”Många bidrag är strama var för sig, men när man staplar olika bidrag på varandra blir de snabbt så höga att det är svårt för ett vanligt arbete att kunna konkurrera med de bidragsinkomsterna”. 

Det som räknas som inkomster är barnbidrag, bidragsförskott, bostadsbidrag, eventuellt sjukbidrag och givetvis inkomst av lön. Har föräldrarna delad vårdnad utgår halva barnbidraget till var och en och bidragsförskott utgår inte alls då.

16 450 kronor för en ensamstående mamma är alltså den fastställda riksnormen för ett hushåll. Inkomsterna dras av från försörjningsstödet. Bidragen läggs inte på varandra och har aldrig gjort. Överstiger inkomsterna normen får man inget.

Ofta används nuförtiden schabloner vad gäller hyra och el. Då får man schablonen beviljad, inte den faktiska utgiften, som kan vara högre. Schablonen för hyra tas utifrån Boverkets syn på medelvärdeshyra i Sverige.

Jag handlade ekonomiskt bistånd första gången när det hette socialbidrag 1988. Vi ställde samma krav då som nu. Men vi använde inga schabloner. Vi hade koll på vilka som bodde på samma adress i samma lägenhet. Alltid kontakt med Försäkringskassan. Nu hör jag att socialförsäkringsministern tror att kommunerna inte vet om människor får utbetalningar från Försäkringskassan. Var kommer det ifrån? I åtminstone 25 år har socialtjänsten alltså haft tillgång till den informationen. Nu digitalt, tidigare fick vi ringa.

Nyligen såg jag att finansministern var lika oinformerad.

Jag hoppas att du nu känner dig mer kunnig om försörjningsstödets ramar och att du nästa gång, i egenskap av Sveriges statsminister, ger ett svar eller en synpunkt baserat på korrekta fakta.

Snälla Ulf, lyssna på oss som vet och kan, och inte på dina tendentiösa rådgivare. Om du inte tror att desinformation gynnar regeringen.
Men det gynnar inte Sverige.

Med vänlig hälsning

Yvonne Zätterman Åberg, stolt socialarbetare sedan länge


 [1]