Granskning: Berättelsen om Tommys tänder växte till något större

Tommy kom till vår nystartade skrivarcirkel med ett ärende: Han ville få berätta om den ångest han känt sedan hans nya, dyra tänder ramlat ut. Tommy var förtvivlad när han beskrev hur han frigavs från fängelse i november 2017 och kände sig bestulen på sitt liv sen dess. Han ville ställa tandläkaren till svars.

”Jag fick en lägenhet på Södermalm. Den fick jag lämna på grund av det som hände för att jag hade sån ångest för att jag inte hade tänder. Två förhållanden har spruckit. Jag har gjort ett självmordsförsök. Det var inte bara tänderna allt det här handlade om, men det var grundgrejen. Jag har inte kunnat gå in i en affär, utan att jag fått väktare på mig, inte ens på Systemet kan jag gå in utan att de frågar: Hur mår du då? Det finns inga pengar som skulle kunna ge mig tillbaka det som tandläkaren har snott”, sa Tommy.

Han fortsatte komma till skrivarcirkeln. Han visade kvitton som styrkte det han berättade, jag pratade med hans mamma, med hans case manager på Bostad först och med Skärholmens stadsdelsnämnd. Det han sa stämde.

Så tyckte jag att jag hade tillräckligt med material för att ringa tandläkaren. Då visade det sig att praktiken inte fanns längre! Konkurs. Inget aktuellt telefonnummer till ägaren. Han var utvandrad från Sverige!

Jag fick höra Försäkringskassans syn på det hela. 2, 8 miljoner i återkrav och en polisanmälan om bidragsbrott. Svaga och utsatta patienter utnyttjas, menar Lars Sjödin, expert på tandvårdsstödet. Men också socialtjänsten har ett ansvar, säger han.

Försäkringskassans polisanmälan känner inte tandläkaren till när jag når honom. Han värjer sig mot Försäkringskassans framställning om att han utnyttjat tandvårdssystemet. ”Jag har massor med skulder att betala av”, säger han.


Läs vår granskning:
Tommys tänder för 140 000 ramlade ut efter bara några månader
Försäkringskassan: ”Svaga och utsatta patienter utnyttjas av tandläkare”
Tandläkaren bakom Munter tandvård: ”Vi har inte utnyttjat systemet”

Här finns mycket för andra redaktioner med större resurser att nysta vidare i.
Hoppas någon känner sig manad.

Text: Anna Fredriksson
Foto: IngelaSimage_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

4 Kommentarer

 1. Serena den 15 apr 2024 kl 12:47

  Jag blev lurad av dem och gjorde min tänder katastrof, utan ansvarig. De lurade till sig tandvårdsbidrag. 2. Anna Andersson den 21 jul 2023 kl 08:34

  Bra att du lyfter detta. Jag jobbar inom socialtjänsten och känner till flera personer som blivit lurade av den tandläkaren senaste åren. Lurade både genom att utföra tandvården undermåligt men också ekonomiskt. 3. Anna Fredriksson den 15 jun 2023 kl 12:16

  Så intressant det du skriver Åsa! Tror det finns mycket här för många olika tidningar att skriva om.
  Kanske kan du göra en krönika i HD 😉 ? 4. Åsa Moberg den 15 jun 2023 kl 10:16

  Jag ska läsa a l l t om detta. Har iakttagit följderna av implantat utan bedrägliga tandläkare, problem kan lätt uppstå ändå.
  Har följt tre äldre män genom åren, som under de sista tre-fem åren av sina liv fick titan-implantat, en på samhällets bekostnad, de andra två betalade själva. Det jag kunde konstatera var att omsorgen om personerna inte sträckte sig till tiden efter att behandlingen var färdig. Hemtjänsten hade ingen aning om att det är ännu viktigare med tandhygienen efteråt. Vanskötta implantat är ingen höjdare… det blir fort en ännu sämre situation än innan.Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021