Granskning: Berättelsen om Tommys tänder växte till något större

Tommy kom till vår nystartade skrivarcirkel med ett ärende: Han ville få berätta om den ångest han känt sedan hans nya, dyra tänder ramlat ut. Tommy var förtvivlad när han beskrev hur han frigavs från fängelse i november 2017 och kände sig bestulen på sitt liv sen dess. Han ville ställa tandläkaren till svars.

”Jag fick en lägenhet på Södermalm. Den fick jag lämna på grund av det som hände för att jag hade sån ångest för att jag inte hade tänder. Två förhållanden har spruckit. Jag har gjort ett självmordsförsök. Det var inte bara tänderna allt det här handlade om, men det var grundgrejen. Jag har inte kunnat gå in i en affär, utan att jag fått väktare på mig, inte ens på Systemet kan jag gå in utan att de frågar: Hur mår du då? Det finns inga pengar som skulle kunna ge mig tillbaka det som tandläkaren har snott”, sa Tommy.

Han fortsatte komma till skrivarcirkeln. Han visade kvitton som styrkte det han berättade, jag pratade med hans mamma, med hans case manager på Bostad först och med Skärholmens stadsdelsnämnd. Det han sa stämde.

Så tyckte jag att jag hade tillräckligt med material för att ringa tandläkaren. Då visade det sig att praktiken inte fanns längre! Konkurs. Inget aktuellt telefonnummer till ägaren. Han var utvandrad från Sverige!

Jag fick höra Försäkringskassans syn på det hela. 2, 8 miljoner i återkrav och en polisanmälan om bidragsbrott. Svaga och utsatta patienter utnyttjas, menar Lars Sjödin, expert på tandvårdsstödet. Men också socialtjänsten har ett ansvar, säger han.

Försäkringskassans polisanmälan känner inte tandläkaren till när jag når honom. Han värjer sig mot Försäkringskassans framställning om att han utnyttjat tandvårdssystemet. ”Jag har massor med skulder att betala av”, säger han.

Läs vår granskning:
Tommys tänder för 140 000 ramlade ut efter bara några månader
Försäkringskassan: ”Svaga och utsatta patienter utnyttjas av tandläkare”
Tandläkaren bakom Munter tandvård: ”Vi har inte utnyttjat systemet”

Här finns mycket för andra redaktioner med större resurser att nysta vidare i.
Hoppas någon känner sig manad.

Text: Anna Fredriksson
Foto: IngelaS