Intensiv performance i symbios med publiken

Skulpturparken är ett årligt återkommande event som en duo kvinnliga konstnärer organiserar för att skapa ett forum där konsten möter folket i en avslappnad vardaglig miljö. Våra recensenter besökte Hjorten Skulpturpark, i Stockholmsstadsdelen Hjorthagen, den 3 juni, vilket var enda chansen i år. De var överens om att det var en riktigt häftig upplevelse. Här kan du läsa deras tankar efter besöket.
 
Detta år visades ett fyrtiotal olika verk + ett antal performances där konstnären skapar ett verk i symbios med publiken med hjälp av olika uttrycksmedel. Sång, stickning, intensiv dialog är några exempel på de upplevelser vi erbjöds. 
De olika stationära verken fick mig också i många fall att stanna till och göra en analys, man försökte förstå hur konstnären hade resonerat vid skapandet av det man betraktade. Det är ju det som är meningen med konsten, att skapa en reaktion i dig, sen kan reaktionen vara positiv eller negativ. Det viktiga är att det inte blir tomt och intetsägande.  
Min personliga favorit var en performance som hette The Golden Ring utförd av en ung konstnärinna, Heidi Edström. Intensiv dialog på engelska i kombination med väsande ljud, manisk blick, måla tänderna med guldnagellack samtidigt som fruktsmoothie rinner över hjässan. Mycket häftigt! 
Mikael W

The Golden ring, med performancekonstnären Heidi Edström.

Detta projekt är inne på sitt fjärde år, men jag visste inte vad jag hade att förvänta mig av utställningen. Nikki, en av konstnärerna och grundarna av utställningen som jag känner, har haft ett intresse för konst sedan barnsben. Hennes föräldrar var också konstintresserade. Hon förstod på gymnasiet under ämnet bild att detta var det hon ville ägna sig åt. På grund av mitt eget destruktiva liv med missbruk och kriminalitet hamnade jag på Stadsmissionen där jag kom i kontakt med Nikki som jobbade där vid sidan av konstskapandet.
Denna utställning var en riktig WOW upplevelse för mig. För andra gången i mitt liv hajade jag vad konst betyder, jag fattade den röda tråden från det första till det sista verket jag såg. Från liv till död. Verket med kedjor på väggar och slutligen en likkista av Johnny Isaksson, Lemma med likvaka, förmedlade en mycket fängslande känsla. Camilla Fredins ”infrostade” ansikten grep mig också mycket.
Utställningen får helt klart fem stjärnor av fem möjliga. Fantastisk!
Erik

Lemma med likvaka, av Johnny Isaksson Foto: Erik

Denna utställning var verkligen udda och jag har varit på en hel del. Den var annorlunda, inte bara konstverken utan även performanceartisterna. I den följd jag vandrade började utställningen med teknik och slutade med döden. Jag upplevde att här fanns en röd tråd genom allt.
Vilken spännande upplevelse, en mycket välplanerad utställning. Jag gillade det konstverk jag upplevde vara ”dödens dal”; Johnny Isakssons verk Lemma med likvaka. Camilla Fredins 3 x Glow tilltalade mig också. Ansiktena såg ut som böcker. Sedan tyckte jag mycket om Nikki Fager Myrholms tavla. Jag gillar hennes sätt att uttrycka sig med färg och form.
Känslan efter utställningen var att jag ville ha mer av detta. Jag ser mycket fram emot den spännande utställningen Hjorten erbjuder i Skulpturparken nästa år 2024!
Matte P

Micke W mitt i konsten fotad av PolitikMats


Utställningen var en mycket rolig upplevelse. Performanceartisterna var skithäftiga.
I am so tired of being good av Catti Brandelius & Jenny Silver Lejeborg var utställningens höjdpunkt för min del. Älskar de Johnnys vilka showen handlade om, särskilt Johnny Cash.
Jag gillade även tipspromenaden. Av konstnärerna gillade jag mycket bland annat Heidi Edströms Knöl, Ayoko Dans Min pärla, Kajsa H Bolves Emo-trädet och Eliska Kovacikovas Negative. Riktigt häftiga konstverk. Jag gillar djupa konstverk, sådana man kan leva sig in i.
Hela utställningen bjöd på många fina små tavlor, även större konstverk och den gav nya intryck som jag aldrig kunnat tänka mig att få. Här träffade man också skönt folk, mycket trevliga människor.
Roger

Jag var på en ovanlig utställning i Skulpturparken, ett ovanligt roligt koncept. En eloge till grundarna Nikki och Maria. Det som rörde mig mest och verkligen fascinerade mig var Heidi Edström; en fantastisk performanceartist som framförde The Golden Ring. En helt underbar, välgjord och speciell show både på grund av sinnesintrycken samt ljuden. Uppträdandet var helt fantastiskt.
Eva Edqvist

Av Nikki Fager Myrholm, Foto: Eva Edqvist


Hjorten Skulpturpark
Årlig konstutställning i Stockholmsstadsdelen Hjorthagen
arrangerad av duon Hjorten: Nikki Fager Myrholms och Maria Toll
lördag 3 juni 2023
Ahlsellparken
Verk av 42 konstnärer

Följ @h.jorten för info om nästa års event

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021