”En injektion av kreativitet”

Thielska galleriet har en nyöppnad utställning, Ta vid. Andreas Eriksson och Edvard Munch, men våra skribenter Mikael, MJ, Eva, Roger och Erik, fick en guidad tur även bland de konstverk som visas permanent. Läs om deras upplevelse här.

”På Thielska Galleriet, en pampig slottsliknade villa på Blockhusudden, nästan så långt ut man kan komma på vackra Djurgården möttes vi av en mycket trevlig och kompetent guide, Adam, som berättade att villan byggdes år 1905 och att beställaren av detta bygge var bankiren Ernest Thiel, en av dåtidens rikaste män.

Thiel hade ett brinnande konstintresse, så han fyllde sin villa med samtidens spännande och nyskapande konstverk. Konstnärer som Edvard Munch, Carl Larsson, Bruno Liljefors, Eugène Jansson, Stockholmsmålaren, och även den stridbare Strindberg finns alla representerade på Thielska Galleriet.

Gemensamt för dem alla är att de var nyskapande i sitt sätt att uttrycka sig med hjälp av konsten och i viss mån även lite rebelliska. Detta var något som bankir Thiel uppskattade mycket.

Vårt huvudfokus var en nyöppnad utställning med Edvard Munch, den norske nationalikonen, och Andreas Eriksson, en svensk målare född 1975 som i sin konst strävar eter att förvalta arvet efter Munch.

Konstverken är placerade mycket smakfullt i rummen inne på galleriet och villans vackra takfönster hjälper till att höja upplevelsen av verken om man som vi besöker Thielska en solig dag.

Den dryga timmen vi vandrade runt med hjälp av guiden Adam flöt på snabbt och man kände att själen fick en injektion av skapande kreativitet.

Jag kan varmt rekommendera ett besök på Thielska Galleriet, och när ni är där så ska inte det suveräna caféet missas. Bakverk som får ögonen att tåras och magen att jubla.”

Mikael W

***

Thielska galleriet på Djurgården

”Efter en strapatsmarsch från Karlaplan äntrar vi Thielska huset och galleriet, en enormt imponerande byggnad från 1900-talets början. Storslaget!

Jag har aldrig fattat konst som bygger på målarteknik, abstrakta fyrkanter och dagiskvalitet, fast den är tryckt på en bakgrund av trälinjer. Obegripligt för mig.

Men sedan visade vår guide Adam resten av konsten och då öppnades Bruno Liljefors och Eugène Janssons konst upp för mig. Resten av rundturen blev helt magisk.

Jag skulle kanske inte säga till någon att besöka galleriet för just den aktuella utställningen med Andreas Erikssons konstverk, men jag skulle absolut föreslå folk att besöka Thielska för att se Brunos och Eugènes konst. Även Målarprinsens konst för att inte glömma själva huset och möblemanget som var helt bedårande.

Har ni tur får ni kanske möta den kriminella måsen Tage som cirklar över fiket, som serverar jättebra mat, otroligt god och serverad av underbar personal. 

Denna utflykt och utställning är något av det roligaste jag gjort på länge!”

MJ Jordansson

***
Jag rekommenderar alla att gå på en riktig upptäcktsresa på Thielska Galleriet. Själv har jag varit där en gång tidigare i mitt liv för femtio år sedan men blev helt förtrollad. 

Denna gång gick jag för att se bland annat Edward Munchs verk, en fantastisk målare, underbara tavlor. Jag kunde inte låta bli att ta alldeles för många foton. Det fanns så många häftiga konstverk av både Munch och andra konstnärer att jag tappade kontrollen.

Galleriets äldsta utställningsföremål var en grekisk bordsfot av marmor från 5:e århundradet f Kr. På Thielska finns även fantastiska möbler; en skönhet som inte var av denna värld. Underbara hantverk – vilken upplevelse!”

Eva Edqvist

Porträtt av Ernest Thiel, målat av Eugène Jansson 1902. Foto: Eva Edqvist


”Detta var mitt första besök på Thielska Galleriet. Jag har sett Edward Munchs verk tidigare men visste inte så mycket om honom. 

Prins Eugen bodde under 16 somrar på Tyresö, där jag är uppväxt. Jag tyckte mycket om hans tavlor. Jag äger en Bruno Liljefors som är en annan stor favorit. Hans serie av Vinterharen är riktigt häftig.

Utställningen var mycket inspirerande. Det fanns så mycket att se. Nästan för mycket, jag hann inte riktigt med och vill besöka galleriet fler gånger för att få bättre koll på alla fantastiska konstverk och dess skapare.

Det blå rummet gjorde ett stort intryck. Men hela upplevelsen av Thielska Galleriet berörde mig och jag rekommenderar absolut både konstintresserade och oinsatta att gå dit.”

Roger Nygren

***
Det geografiska läget för Thielska galleriet är en sann idyll på kungens mark. Den guidade turen blev först lite av en besvikelse för mig då jag hade förväntat mig att endast recensera konstverk av Munch. Det blev istället en rundtur av hela Thielska galleriet.

Själva konstgalleriet och inredningen var dock en fantastisk upplevelse. Här kunde man även se vackra skulpturer skapade före Kristus födelse. 

Eugène Jansson, blåmålaren, och Munch, blev mina favoritkonstnärer på Thielska. 

Caféet och uteplatsen med utsikt mot Nacka Strand var en absolut magnifik upplevelse. Jag kan tänka mig att gå till Thielska bara för att fika. Fikabrödet var tio poäng av tio möjliga.”

Erik Kastari

Ta vid.
Andreas Eriksson och Edvard Munch
Thielska galleriet
Djurgården, Stockholm
visas t o m 1 oktober 2023

Kyssen av Edvard Munch, träsnitt1902

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021