Innan du föds


Till dig som står i begrepp att födas. Eller till dig som är ung och mår skit, och inte kan se hur du ska klara av ett helt liv, i startgropen för ett skrämmande vuxenprojekt. Du som fötts, kanske med fel föräldrar, fel plats, fel tid:
Det här är inget mumbojumbo. Det här är varken lyckorecept eller garantier.
Det är hårda papper.

Glöm aldrig, människa; Att andra människor är precis lika patetiska och ynkliga som du. Precis lika begåvade eller obegåvade som du.

Vissa är förvisso mer framgångsrika än du, hos vissa kommer deras styrkor, deras kreativitet att blomma ut mer än hos dig. Vi kanske är födda med olika mängder naturlig energi, men kom då ihåg:
Livet är ingen tävling. I så fall vore vi alla förlorare.

Så ok, om du vet att livet fungerar bättre för din omgivning än för dig, om du vet att de flesta mår bättre än du (och hör och häpna: det får man veta): Kom ihåg; Livet fluktuerar, ena sekunden är den ena förlorare och andra vinnare, nästa sekund tvärtom. En utåt sett misslyckad människa kan i princip må bättre än en framgångsrik. Till exempel för att han eller hon förmår uppskatta det lilla mer, eftersom livet lärt honom att man inte kan förvänta sig allt.

Eller för att den verkligt framgångsrike lever under en så stor press att han eller hon går under av det. Om du tycker andra är lyckade, inte du… de har också känt sig misslyckade. Om du tycker att andra är så självsäkra – de har också varit osäkra. Det kan vara och är troligen en gradskillnad.

Om kommunikationen krackelerar mer med omvärlden för dig, så beror det bara på otur. Vissa människor är mer utsatta än andra, andra kanske bättre på att förtränga saker, att dölja sina sår bättre än du. Deras sår syns mindre, och kan förvisso vara milsvitt mindre än dina (vi kan, får och bör kanske anta det).

Någon kommer att lägga skuld på dig. Någon kommer att lägga ansvar på dig. Det senare är mer rimligt…

Det kommer att finnas människor som tycker du är ful och det kommer att finnas människor som tycker du är vacker. Du kommer att vara vacker och ful vid olika tillfällen; Vid olika åldrar, i ett visst ljus, ur en viss vinkel (ta riktigt många selfies på dig själv får du se). Du kommer att stråla, och du kommer att vara ful. Det kommer att finnas någon som tycker att du alltid är vacker.

Du kanske har ett övertag över dom du hatar (vilket kanske snarare är avund). Men dom vet inte om det. Och du själv kanske inte vet om det… förrän efteråt. Eller senare.

I samma stund vi poppar ur vår mammas mage (eller till och med innan, genom de gener vi bär), så drar vi en nitlott eller en turlott, om man ska generalisera hårt.

Men i slutändan är vi alla, undantagslöst, vuxna barn, lika utkastade i en oviss värld. Helt utlämnade år tur, talang, en myriad av omständigheter, vilka människor vi möter, vilken tid och plats vi föds i. Alla är vi samma vara, mer eller mindre skadade barn.

Vill väl. Vill dig själv väl – på sikt: Det går väl.

Text: Pär Widmark
BIld av Shaun från Pixabay 
image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021