Åklagaren om gängbrottslighet

Älskade bror är superhet, aktuell – och om det är tillåtet att säga – lustfylld läsning. Lisa dos Santos är åklagare vid Södertörns tingsrätt i Stockholmsförorten Flemingsberg och hon har gjort sig känd genom bland annat så kallade gängrättegångar. Med ett mord på Årstabron i Stockholm hösten 2020 som fond skildrar hon en rad aspekter av dagens grova organiserade gängbrottslighet, från den bedrägliga jargongen och krypterade chattar via vapnen och gangsterrappen till ohederliga advokater och den underhållningsbransch som skapats genom otaliga krimpoddar.

Grundhistorien är en fortfarande pågående gängkonflikt i Stockholm där en ledande figur blir ”goad”, alltså lurad av en vän att följa med ut på Årstabron där han sedan blir skjuten med flera skott. Fallet blir ett av de första där avkrypterade chattar används, som Anom som FBI själva skapade.

Lisa dos Santos har ett träffsäkert språk där hon närmast ironiserar över stilen och jargongen mellan de kriminella där begreppet ”bror” ständigt används som tecken på lojalitet, men lika snabbt kan vända i förräderi. Det blir infantilt till slut och liksom avväpnar den hotfulla aura som gängen försöker bygga kring sina varumärken. Hon driver med debatten om gangsterrappen när den prisades på olika galor och visar hur nära musiken ligger våldet och marknadsföringen av gängen.

På samma sätt visar hon den absurda ojämlikhet som råder mellan statliga anställdas möjligheter och försvarsadvokaterna som metodiskt utnyttjar ersättningssystemet och i vissa fall till och med bidrar till att förleda domstolarna för att få sina klienter fria. Samtidigt håller hon sitt huvud kallt, hon travar på i sin roll och trivs där med såväl arbetsuppgifter som kollegorna, både på åklagarkammaren och bland poliserna.

Älskade bror är en bok för alla som vill förstå mer av vad det är som händer i vårt samhälle vad gäller kampen mot grov brottslighet, skjutningar och mord, hämndkulturen och svårigheten i nuvarande lagstiftning att komma åt de ansvariga. Jag blir svårt förtjust i dos Santos distanserade språk och skrivande och jag önskar att jag får läsa mer av henne i framtiden.

Text: Hans Karlsson
Foto: Gabriel Liljevall

Älskade bror
Lisa dos Santos
Bokförlaget Forum

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021