Rasism en del av USA:s historia

Vi svenskar har fått lära oss att USA är en smältdegel eller en salladsskål där människor från alla världens hörn har skapat ett dynamiskt, demokratiskt land. Martin Gelins Den vita stormen, Rasismens historia och USA:s fall, ger en helt annan bild. Där målas i starka penseldrag hur USA alltid har präglats av rasism. Slaveriet frodades till och med hos grundarna av staten. De som skrev självständighetsförklaringen om allas lika rätt – George Washington och Thomas Jefferson – ägde slavar.

Också efter slaveriets avskaffande har de svarta utstått förtryck och förnedring. I södern lynchningar ledda av Klu Klux Klan och förföljelse ofta initierad av ledande politiker och polis. I norr genom lagar som hindrat svarta att bosätta sig och utbilda sig var de ville. Ett talande exempel är ”den tömda poolens politik”. När segregationen förbjöds på 1950-talet tömdes nästan alla simbassänger i södern. Vita ville inte dela pool med svarta. De flesta poolerna cementerades helt enkelt igen.

Gelin borrar i amerikansk historia och ger otaliga exempel på hur politiker hindrat de svarta från att ta del av samhällets förmåner. Republikanerna i delstater som Florida och Texas arbetar konsekvent för att förhindra svarta att registrera sig för att få rösta eller försvårar för dem att genomföra röstning i svarta distrikt.

De konservativa republikanerna försöker skriva om USA:s historia. Sydstaternas roll i inbördeskriget skall beskrivas som hjältedåd. Undervisning om slaveriet – om det alls skall nämnas – skall visa att det var positivt för de svarta. Rasism skall inte alls nämnas då det kan innebära att USA:s storhet ifrågasätts. Man förbjuder böcker om slaveri av till exempel Toni Morrison och till och med böcker om förintelsen.

Martin Gelin varnar för att republikanerna i Trumps efterföljd inte längre står upp för demokratin utan vill ge presidenten rätt att fatta exekutiva beslut utan inblandning av kongressen.

Som en motkraft beskriver Gelin utvecklingen i Kalifornien. Där har befolkningen som nu till mer än femtio procent består av svarta och latinamerikaner tämjt rasismen. Gelins slutsats är att demokratin är hotad, att USA:s förfall är nära men att Kalifornien alltjämt håller drömmen vid liv om ett USA som ett demokratiskt och jämlikt land.

Jan Molin

Den vita stormen
Rasismens historia och USA:s fall
Martin Gelin
Natur & Kultur

Print Friendly, PDF & Email
Postad i

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021