Harry Hole är tillbaka

Så har den kommit, den trettonde boken av författaren Jo Nesbø om Harry Hole, den alkoholiserade polisen från Oslo, med titeln Blodmåne. Efter tre års tystnad känns det som det är en efterlängtad uppföljare, då vi varit många som trott att det inte skulle komma någon mer bok i denna serie.

I romanen får vi till en början möta Harry Hole i Los Angeles. Där har han hamnat av en slump för att supa ihjäl sig efter att hans liv rasat ihop, då hans hustru mördats i förra boken. En dag när Harry sitter i trädgården ser han hur en mus helt orädd går förbi en katt som genast hugger tag i den. Är det dumhet eller kan en mus förlora sin rädsla så att den går rakt in i kattens gap? Och vad har detta med mikrobiologi och parasiter att göra? Ja, det är ett genomgående tema i boken och något som avslöjas mer och mer. Till en början känns det lite väl overkligt, men allteftersom handlingen utvecklas får vi ett fantasifullt men ändå helt logiskt svar.

På en bar i den amerikanska megastaden möter Harry en avdankad, och liksom han själv, dryckesglad äldre skådespelerska, som lånat en massa pengar av en mexikansk knarkkartell för att spela in en film. Filmen blir aldrig av, men pengarna har spenderats och skulderna består. Samtidigt sker ett bestialiskt mord i Oslo och misstankarna riktas mot en känd miljardär, vars advokat lyckas få tag på Harry Hole för att anlita honom för att hitta den riktiga mördaren. Harry tar sig an fallet men kräver en svindlande summa för att kunna lösa skådespelerskans skuld och därmed rädda hennes liv.

Som vanligt har Jo Nesbø lyckats skriva en spännande och välskriven thriller och trots att jag är lite skeptisk till en början smälter jag efter ett tag och har svårt att släppa taget om läsningen. En perfekt och lättläst bok att njuta av under julledigheten som varit.

Jo Nesbø har förutom sina Harry Hole-böcker, som sålt i miljontals exemplar över hela världen, även tolkat Shakespeare, skrivit hyllade novellsamlingar samt fristående spänningsromaner, som till exempel Kungariket.

Författaren har blivit rik på sitt skrivande och en stor del av förtjänsten har han avsatt i en stiftelse som stödjer projekt för att bekämpa analfabetism i tredje världen. Och det är ju fint att även spänningsromaner kan bidra till något stort här i världen.

Text: Peter Roth
Författarporträtt: Stian Broch

Blodmåne – En Harry Hole-thriller
Jo Nesbø
Albert Bonniers förlag

Nesbø är förutom författare, utbildad civilekonom och finansanalytiker från Norges Handelshögskola, och har arbetat både som aktiemäklare och journalist. Han är även sångare och låtskrivare i popgruppen Di Derre.
Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021