Vardagliga och konstnärliga bilder

I En bok av dagar tar oss författaren, poeten, fotografen och artisten Patti Smith med oss ut i världen och in i vardagen. Allt startade 1996 då hon började dokumentera sina resor med sin polaroidkamera. Då filmerna till denna kamera inte längre tillverkas har nu Patti Smith hittat mobilkamerans flexibilitet i att berätta och dokumentera.

År 2018 tyckte Pattis dotter Jesse att mamman skulle skaffa ett Instagram-konto eftersom hon ändå fotograferade och skrev något varje dag. Den 20 mars samma år började därför Patti med att lägga ut en bild på sin hand på @thisispattismith. Som hon skriver i förordet till boken så är just handen en gammal symbol.
”Helande krafter kanaliseras genom våra händer, vi sträcker ut en hand för att hälsa och hjälpa, vi håller upp en hand för att högtidligt lova.”

Smith har sporrats av att se sitt ”insta” växa, från första följaren som var hennes dotter, till över en miljon. Detta har nu även inspirerat till denna bok av dagar, trehundrasextiosex dagar till och med, för att de som är födda på skottdagen inte ska känna sig exkluderade.

Det är en fin bok, en vacker bok, med alltifrån vardagliga till konstnärliga bilder och berörande tillhörande texter. Boken kan läsas från pärm till pärm, men kan även delas upp att läsas en sida, en text och en bild, om dagen. Kanske tillsammans med det för författaren livsviktiga kaffet som en bra början på dagen.

Boken startar den 1 januari och kan därför vara en perfekt julklapp till någon som gillar den mångbegåvade och hyllade Patti Smith. Många av dagarna skildrar någons födelsedag. Den 3 januari har en bild på vår egen Greta med texten: ”Greta Thunberg gav sin barndom till aktivismen. Naturen vet det och ler mot henne på hennes födelsedag”. Kan det bli finare?

Peter Roth

En bok av dagar
Patti Smith
Brombergs förlag

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021