Tiktok – en omogen app ?

Jag har haft tiktok i tre månader och jag erkänner att jag har fastnat helt och hållet. Men det finns mycket konstigt, sånt som är rent av dåligt och har man otur så riskerar man vada igenom ointressanta klipp en hel eftermiddag. Men efter ett tag börjar algoritmerna att fungera i takt med att man interagerar i flödet – man kan gilla, följa, dela och kommentera eller varför inte alltihop!

Det finns inga tydliga uppdelningar utan klippen kommer lite huller om buller – men för enkelhetens skull har jag delat in innehållet i olika kategorier själv nu i den här texten. En av de mest populära kategorierna är den om och med djur, det finns mängder av filmklipp på gulliga djur. Det är mest hundar och katter förstås, men kul klipp också på fåglar, kaniner och hamstrar. Här finns också vilda djur, som rådjur, älgar, ekorrar och igelkottar. Själv följer jag sköldpaddan Ethel men varför inte följa Robert Irwin, som bor på ett zoo i Australien? The Dodo som även finns på Facebook, visar hur människor räddar djur som dumpats vid vägkanten, ibland helt bokstavligt. Sedan får man följa djuret till sitt för-alltid-hem. Vem blir inte glad av gulliga djur som får det bra?

I hbtq- kategorin finns mycket intressant. Både män och kvinnor kommer ut på tiktok och sminktips duggar tätt liksom råd om klädstil. Transpersoner delar med sig av sin resa och visar upp allt, inklusive operationsärr. Jag följer Chazenator som berättar att han blev sexuellt utnyttjad av en 40-årig man när han var tolv, men som också delar positiva saker som att han varit med sin man i 30 år och att de har adopterat två barn som nu är vuxna. Jag följer Dylan Mulvaney, en transperson och som numera är en hon med nio miljoner följare. Hon har fått träffa president Joe Bidén i sin egenskap av att vara influenser och fick diskutera transpersoners rättigheter. Här ställer folk frågor i kommentarerna såsom ”Är du en man eller kvinna?” och helt ärligt kan det bli lite freakshow över det hela och man vet faktiskt inte. Jag hatar mig själv för att jag säger det, men när man sitter och skrollar blir intrycket massivt. Är man själv en hbtq-person tror jag att tiktok är en bra plats att möta likasinnade, medan vi andra får lyssna till de där som har tagit på sig uppgiften att utbilda oss så att vi blir av med fördomar helt enkelt.

I kategorin som vi kan kalla personlig utveckling, är det rätt spretigt. Utbildade läkare och sjuksköterskor ger råd som blandas med meditationsövningar med lekmän. Häxor sitter och spår i realtid vilket gör mig smått nervös. De tar inte betalt, men man kan skicka gåvor till dem som sänder live. Gå live kan man göra om man har 1 000 följare och då kan populära tiktokare sända i timmar tillsammans med andra. Ibland är dessa konversationer mellan tiktokare roliga att se på men ibland är det bara klubben för inbördes beundran. Skrolla vidare.

Under personlig utveckling skulle jag också vilja lägga dem som har intressanta livshistorier. Jag följer Ebonita som tiktokar om sitt liv. Hon blev utsatt för sexuell trafficking under två är när hon var bara sex år och såld till olika män. Hon gick igenom en uppslitande rättegång när hon var nio år, hennes första barn dog i magen när hon var åtta månader gången och hon fick en hjärntumör. Men hon är stolt och stark och har en podd som heter Katcha på Spotify och andra platser.

I avdelningen svenskar som bor utomlands finns det flera som tiktokar om att bo i USA. De får många frågor från unga om hur det är att bo over there och vad det kostar. En ung kvinna som verkligen är generös med att dela med sig av information är Sofie Rydelius som bor och pluggar på college i LA. Jag följer också Milo Bescher som jobbar som sjuksköterska i New York och som insiktsfullt rapporterar till sina följare om hur det är. I resekategorin finns mest reklam men jag följer The Worst Traveller som bor i England och Tom har varit i 30 länder. Han har en podd med samma namn.

Bland mat-, inrednings, sy-, konst, bok- och växtklipp har jag inte kommit så långt. Matavdelningen tillhör verkligen de mest professionella – klippen är i klass med den flådigaste reklamen. Men jag har inte lagat någon mat efter alla recept. Jag verkar ha klickat hjärta på efterrätterna dock för julgodis börjar nu snurra i mitt flöde och här blir det nog något av till jul. Jag följer Zeina Mourtada, känd från svensk tv.

I konstkategorin följer jag Devon Rodriguez som har gjort sig känd på Instagram genom att åka runt i New Yorks tunnelbana och teckna människor i smyg. Det är jätteroligt att se reaktionerna när han ger människor en teckning av dem själva. Även han har miljoner följare och har fått träffa Joe Biden, som han ritade av. I sykategorin följer jag Aaron, alias daddyfiles, vars inköp av en symaskin till sin son gick viralt. Alla har höjt pappan till skyarna för att han uppmuntrar sin son att göra feminina saker som att sy klänningar och ha nagellack.

I det vi kan kalla ”Från tv” får vi se en massa klipp från till exempel Ellen Degeners show, Drew Barrymores show, Graham Norton show och Operah. Det finns också en massa klipp från Big Bang Theory, Vänner och varför inte göra som jag och följa Lilla huset på prärien för ren nostalgichock. Stora amerikanska komiker finns också med här som Trevor Noah och Kevin Hart men också svenska som Magnus Betnér.

I kategorin media rekommenderar jag att följa Aftonbladet som verkar ha satsat på tiktok. Jag följer också TV4-nyheterna och dessutom The Sun för skvaller. Har du barn kanske jag kan tipsa om Lilla aktuellt.

Det finns inte så många kändisar som man kan tro på tiktok. Men Will Smith och Mayim Bialik (Big Bang Theory) finns här. Bianca Ingrosso visar klipp från sin talkshow på tv och familjen Lundell gulliga klipp på barnen.

Tiktok är en rolig tummelplats men om du har barn tycker jag att du ska sätta dig ner och ta ett snack med dem om vad de tittar på egentligen. Även de äldre tonåringarna kan behöva lufta sina funderingar. Kanske behöver tiktok växa upp och få lite mer struktur. Jag väntar med spänning på hur appen ska utvecklas och jag kommer inte avinstallera den i första taget.

Pebbles Karlsson Ambrose

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021