Sex veckor i Rousseaus liv

I Oceanen skildrar Steve Sem-Sandberg och ger liv åt, de sex veckor den store 1700-talsfilosofen Jean-Jacques Rousseau tillbringade på Île Saint-Pierre, en ö i den då självständiga republiken Bern som idag är en kanton i Schweiz. Rousseau var på ständig flykt från gendarmer och myndigheter runtom i Europa, sedan han 1762 publicerat två av sina viktigaste böcker Om samhällsfördraget och Émile eller om uppfostran. Bägge förbjöds på grund av Rousseaus hårda kritik mot religionen. Att sedan Rousseau under många år levt med sin hushållerska Thérèse under äktenskapsliknande förhållanden gjorde inte hans situation bättre i omvärldens ögon.

Under de här sex veckorna, då filosofen är i 45-årsåldern, plågas han alltmer av att vara på flykt och även av att detta tär på Thérèse. Hon som varit honom trogen under alla år. Han får också mer och mer dåligt samvete över att han tvingat henne att lämna bort deras fem gemensamma barn direkt efter födelsen. Han som ses som den store barnuppfostraren efter sin bok om Émile.

Rent fysiskt plågas han även av någon slags förträngning i urinröret som gör att han ibland inte kan kissa. Något som orsakar honom enorma smärtor. Det enda som håller hans humör uppe är hans dagliga utflykter och insamlandet av växterna som finns på ön.

I Oceanen får vi även ta del av Rousseaus minnen från den tid då han var den stora berömda personen i Paris som alla ville umgås med.

Det är en intressant, lärorik och stundtals även spännande, roman Steve Sem-Sandberg ännu en gång lyckats skriva.

Text: Peter Roth
Foto: Thron Ullberg


Oceanen
Steve Sem-Sandberg
Albert Bonniers förlag

Sedan 2020 sitter Steve Sem-Sandberg på stol nummer 14 i den Svenska Akademien.
Läs tidigare recensioner av Steve Sem-Sandbergs böcker.

Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021