Fosterföräldrar åtalas för 15-åriga Donias död

Tio år efter att Donia Hassan dog i sitt fosterhem av lunginflammation väcks enskilt åtal. ”Fosterföräldrarna lät henne dö”, hävdar advokat Monica Crusner som för Donias föräldrars räkning yrkar på tio år för dråp.

Den 28 april 2022 var det tio år sedan Donia Hassan dog 15 år gammal i sitt fosterhem, av dubbelsidig lunginflammation. Socialstyrelsen utredde och gav skarp kritik men först efter att Tv4:s Kalla fakta tagit upp fallet inleddes förundersökning. Men den lades ner och inget åtal väcktes.

Så den 21 april i år, en vecka innan preskriptionstiden löpte ut, lämnade advokat Monica Crusner in en stämning mot fosterföräldrarna.

– Vi yrkar för Donias föräldrars räkning att fosterföräldrarna var och en ska dömas för dråp eller grovt vållande till annans död till tio års fängelse. Jag har mycket goda förhoppningar att vi vinner målet, säger hon.

Monica Crusner har under måndagen den 5 september suttit i sammanträde i Lunds tingsrätt tillsammans med Donias mamma, de åtalade, deras försvarare och lagmannen, för att gå igenom vad som ska förberedas innan rättegång hålls. Det kommer att bli ett omfattande mål, 54 vittnen finns.

– Vi kommer inte att kalla alla, men det blir många. Och det är inte något bekymmer att det gått tio år, de minns allt glasklart. De är upprörda för att det inte blivit någon rättvisa.

Inom en månad ska Monica Crusners advokatbyrå komma med en lista på vilka vittnen som ska kallas, sedan får försvaret två veckor på sig och sedan sätts en tid för rättegång.

– Lagmannen högprioriterar att detta ska göras under året även om det inte blir lätt att hitta tid för upp till sju dagars förhandling, säger Monica Crusner.

Åklagare ville inte väcka åtal för tio år sedan och inte heller nu, vad grundar du dina mycket goda förhoppningar att vinna målet på?

– Vi har nyligen haft ett ganska känt rättsfall som är extremt likt detta. Jag biträdde fostermamman Melinda Jacobs i målet som handlade om flickan Esmeraldas död. Ingen hade aktivt dödat Esmeralda. Ingen har aktivt dödat Donia, men man har låtit henne dö. Det handlar om passivitet, att man inte har vidtagit åtgärder.

Som förälder eller fosterförälder har man en garantställning menar Monica Crusner, och i en sådan ställning måste man vidta åtgärder.

– Det finns mängder med bevis på att man visste
att Donia var jättesjuk, som att hon luktade illa. Men fosterföräldrarna tog henne inte till läkare igen trots att medicineringen var slut. Som fosterförälder har man ett ansvar att ringa till 1177 eller ringa den läkare som tidigare hade undersökt Donia. Esmeraldas mamma blev dömd för dråp och fick åtta års fängelse, det här är ett väldigt likt fall, säger Monica Crusner.

Hon menar att domen som rörde Esmeralda och som gick till hovrätten är prejudicerande.
– Därutöver hade fosterföräldrarna i Donias fall avtalsförpliktelser i ett avtal om kraftigt förstärkt fosterhemsvård.

Text: Anna Fredriksson
Bild: Privat


Enskilt åtal kan väckas av en enskild person, målsäganden, om åklagaren beslutar att inte åtala.


Print Friendly, PDF & Email

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021