Hon ville inte veta om broderns liv

Merete Mazzarella är född i Helsingfors och dotter till den finlandssvenske ambassadören Wilhelm Schreck och dennes danska hustru Anne Marie Cleeman. Merete och yngre brodern Martin är uppvuxna i Schweiz, Kina, Turkiet och Storbritannien. Efter att ha bott många år i Sverige bor hon nu i Ekenäs i Finland. Hon är bra på att skriva om levande och döda människor och har i flera böcker granskat den egna familjekretsen. I nyutkomna Den violetta timmen reflekterar hon inledningsvis kring pandemin och åldrandets villkor.

Martin Schreck avled i Köpenhamn 15/3 2021. Ett år senare kommer Merete Mazzarella med en bok om relationen med brodern. Att syskonrelationer ofta är komplicerade är ingen nyhet. Syskonen var inte varandras bästa vänner och bråkade mycket som barn. Martin tog dock en livsväg som storasyster Merete länge valde att inte beröra över huvud taget. ”Jag frågade inte, jag ville inte veta”, säger hon till Hbl.fi.

Martin Scheck var homosexuell. Föräldrarna skickade honom till en psykiater som rådde dem att acceptera situationen. Vilket de också gjorde. Familjen var inget problem. Men i det omgivande Finland var homosexuella handlingar straffbara till 1971. Martin Scheck grundade en organisation för sexuellt likaberättigande. Han utbildade sig till diplomingenjör, men en karriär i näringslivet var dock omöjlig på grund av hans läggning. Han och dåvarande partnern Seppo blev någon form av ”regnbågsflyktingar” från Finland i mitten av 1970-talet. De bosatte sig i det liberala Köpenhamn. Yrkeskarriären i databranschen var inget som var viktigt. Det blev dock flera partner för Martin och även sexturism till Thailand. Martin Schreck kom också under långa perioder att bo i Thailand.

Syskonen levde alltså helt olika liv men förenades i samband med moderns sjukdom och den praktiska omsorgen om henne. Riktigt nära varandra kom de emellertid inte.

Ytterligare ett tillfälle för nära kontakt uppstod under pandemin. Våren 2020 är Martin i Finland för att sälja en lägenhet. Pandemin gör att han flyttar in i storasysters gästlägenhet i Ekenäs. Under tre och en halv månad träffas syskonen dagligen. De äter tillsammans, de promenerar, för dagliga samtal. De känsliga diskussionsämnena som broderns relationer med unga män i Thailand komplicerar tillvaron.

I mars 2021 tas Martin in på ett sjukhus i Köpenhamn. Han lider av en allvarlig lungsjukdom. Storasyster kan inte besöka honom på grund av pandemin men de har digital kontakt. Martin omges till slutet på sjukhuset av en grupp vänner i Köpenhamn ”Bekymmersgruppen”.

Merete Mazzarellas bok om brodern blir både en nekrolog och sorgeprocess över brodern Martin som prioriterade att leva I Thailand och hade upparbetade relationer där som han regelbundet skickade pengar till. Hon accepterar en del, men de thailändska kontakterna blir för henne motbjudande. Brodern känner säkert detta och konstaterar:
”Det här är mitt liv. Mitt liv är lika viktigt som ditt.”

Rolf Karlman

Den violetta timmen
Merete Mazzarella
Schildts och Söderströms

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021