Dold men passionerad kärlek

Dokumentären Nelly & Nadine är den sista i en triologi i regi av Magnus Gertten där han utgår från journalbilder från 1945 när de vita bussarna lämnar sin last av lägerfångar i Malmö. Han undrar vilka personerna på bilderna är och försöker sedan återfinna dem.

Bland dem finns Nelly Vos-Mousset en fransk operasångerska och Nadine Hweng, en kinesisk diplomatdotter. De har träffats i koncentrationslägret Ravensbrück och har bägge en bakgrund i den franska motståndsrörelsen. Mitt i förnedringen och misären blir de förälskade i varandra. Mot alla odds överlever de och träffas åter något år efter krigsslutet.

De har hållit sitt förhållande hemligt men ett barnbarn till Nelly börjar till slut fördjupa sig i stängda kistor med dagböcker filmer, brev och foton. Där möter vi två kvinnor som trots ohyggliga upplevelser och den gängse negativa synen på lesbiska förmått bygga upp ett bra liv tillsammans. Också barnbarnets lantliga miljö blir fint dokumenterad och en välfunnen kontrast till deras liv.

En finstämd film som tack vare en poetisk dagbok och Nadines amatörfilmer ger en levande bild av de bägge kvinnornas dolda men passionerade kärlek.

Text: Jan Molin

Nelly & Nadine
Regi: Magnus Gertten

Nelly & Nadine utgör sista delen i Magnus Gerttens trilogi som började med Hoppets hamn 2011. Sedan kom  Every face has a name från 2015.
image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

2 Kommentarer

  1. […] Gertten är aktuell med dokumentärfilmen Nelly & Nadine, den sista delen i en triologi där han utgår från journalbilder från 1945 när de vita bussarna […]  2. […] Gertten är nu aktuell med dokumentärfilmen Nelly & Nadine, den sista delen i en triologi där han utgår från journalbilder från 1945 när de vita bussarna […]Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021