Från skärgård till fjäll

Författaren till de populära kriminalromanerna om Sandhamnsmorden – Viveca Sten – har nu skiftat fokus och hamnat i Jämtlandsfjällen. Närmare bestämt i Åre och kallar därmed sin nya serie för just Åremorden. Förra året kom den första boken som heter Offermakaren. Och nu 2021, har den andra delen, Dalskuggan, givits ut.

När Coronakrisen slog till råkade författaren befinna sig i Åre och hon blev kvar där på grund av restriktionerna under så pass lång tid att inspirationen växte att skriva om denna trakt. Författaren uttrycker själv att
”det finns en djup samhörighet mellan fjällen och skärgården, att det är något med naturens krafter, den obrutna horisonten och den storslagna skönheten”.

Viveca Sten lyckas förmedla känslan av vintern och det jämtländska landskapet på ett utmärkt sätt. Snön och kylan känns inpå kroppen, och kontrasten mellan den orörda naturen och de sedan några år starkt exploaterade områdena med sina lyxkåkar lyckas hon också få med.

I de här böckerna får vi framförallt följa poliserna Daniel, inflyttad göteborgare och Hanna som flytt livet i Stockholm då hon lyckats med att bli avskedad från sitt jobb som utredare i våld-i-nära-relationer och att bli lämnad av sin pojkvän på en och samma dag. Som tur är blir hon redan i boken Offermakaren upptäckt som en resurs i polisarbetet i glesbygden och hamnar ganska snabbt hos Årepolisen.

De lokala poliserna Anton och Raffe finns också med på ett hörn och framför allt Antons roll växer i den andra boken på ett lite överraskande sätt.

Den första boken i serien, Offermakaren, är spännande och bra, men känns lite spretig. Som om författaren inte riktigt har hittat sitt språk i den nya miljön. I Dalskuggan, känns det däremot som om allting har fallit på plats. Språket, intrigen och människorna har hittat sin form och spänningen och personskildringarna är gripande. Det enda som jag har lite emot är slutet. Men på vilket sätt kan jag ju inte avslöja här.

Det ska hur som helst bli spännande att se hur nästa bok i serien utvecklas!

Peter Roth

Dalskuggan
Viveca Sten
Bokförlaget Forum

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021