Ett samhälle där psykisk ohälsa är bannlyst

Baby blue är en seriebok, skriven och ritad av Bim Eriksson Den bygger på en idé om ett dystopiskt samhälle där man inte får lida av någon som helst typ av psykisk ohälsa. Läsaren får följa Betty som är en av de som faktiskt lider av psykisk ohälsa i form av depression och panikångest. Hon hamnar mot sin vilja på sjukhuset för att påbörja sin behandling. Där träffar hon Berina som är en av många som är med i en motståndsrörelse mot samhällets patetiska regler. 

Eftersom Baby blue är serietecknad får man omedvetet mycket information genom bara en bild. Den är uppbyggd på ett enkelt sätt med ett enkelt språk trots att den tar den upp det viktiga ämnet psykisk ohälsa. Bim Eriksson förmedlar uppfattningen om hur samhället faktiskt ser på psykisk ohälsa, att det är väldigt tabubelagt och vanligtvis inte tas upp. 
Det här får en att tänka till och reflektera över sitt eget liv och över hur vårt samhälle faktiskt fungerar. Berättelsen är också väldigt actionfylld vilket gör boken till en bladvändare. 

Bokens språk skulle jag nog säga är riktat mot ungdomar. Jag skulle vilja rekommendera Betty blue till framförallt ungdomar med eller utan psykisk ohälsa eller till den som är närstående till någon med psykisk ohälsa. 

Något som jag tycker skulle kunna ha varit annorlunda är slutet, Baby blue slutar mitt i en situation vilket gav ett väldigt förhastat avslut. Jag tyckte att berättelsen hade kunnat fortsätta lite till och fått ett annat slut.

Mira Bornea Van Paaschen

Baby blue
Bim Eriksson
Galago

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021