Tydlig om Israel-Palestina konflikten

Sannolikt är Israel-Palestinafrågan den mest omskrivna konflikten i nutidshistorien. Kan en ny bok tillföra något?

Jag är böjd att svara ja, i varje fall för oss svenskar. Johan Berggren har en gedigen bakgrund. Under 2010-talet arbetade han som diplomat i Jerusalem som medarbetare i Kvartetten. En organisation bestående av USA, FN, EU och Ryssland ledd av Tony Blair med syfte att mäkla fred. Berggren har också varit biträdande partisekreterare åt moderaterna men det sätter inga spår i boken. Han har nära relationer till många av ledarna bland både palestinierna och israelerna och låter dem komma till tals.

Den perfekta konflikten ger en tydlig bild av konfliktens bakgrund, de många krigen och de ständiga förhandlingarna. Att ingen lösning nåtts beror främst på misstron mellan statscheferna och förhandlarna. Berggren menar att palestiniernas krav – inte bara på en egen stat utan Jerusalem som huvudstad och fritt återvändande av flyktingar – varit orealistiska men är också kritisk till att de flesta av de amerikanska medlingsförsöken varit dåligt förberedda med undantag för Kellys 2014.

För lösningen av konflikten finns två alternativ: En för bägge folken gemensam stat eller två stater. Johan Berggren menar att argumenten för det senare är starkare och mer realistiska. För Israel är säkerheten och en judisk stat de främsta målen. Därför kommer Israel aldrig att acceptera en stat där palestinier/araber är i majoritet.

Ett stort aktuellt hinder utgörs av det åldrade ledarskapet i Palestina. Nästan alla i Abbas krets är sjuttioåringar. Det tillsammans med ett rabiat högerstyre under Netaniahu i Israel omintetgör en lösning. Först när nya, yngre och kvinnliga ledare kommer till makten kan förhoppningar om en bestående lösning infrias.

Berggren presenterar ingen egen lösning men i en epilog låter han statscheferna på 2030-talet i de bägge länderna hålla var sitt tal där de försöker övertyga sina folk att den överenskommelse de träffat om fred mellan dem är nödvändig.

Jan Molin

Den perfekta konflikten
Israel-Palestinafrågan inifrån
Johan Berggren
Historiska media

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021