UD-tjänsteman om vit makt-miljö

En skrikande och troligtvis psykotisk kvinna förs av polisen i Eskilstuna in till psykakuten på Mälardalens sjukhus. Hon är våldsam och ropar att hon tillhör säkerhetspolisen och måste förhindra en terroristattack. Personalen brottar ner henne och hon läggs i bälte och drogas ner. Men har hon en psykos eller ligger det någon sanning i det hon påstår?

Andreas Norman har med Svart sol skrivit en annorlunda och rafflande spänningsroman som för handlingen in i vit makt- och nazistiska miljöer – kryddad med inflytande från Östermalmskretsar. Andreas Norman skriver med ett flyt i språket som gör läsningen lätt. Det märks att han redan 1996 debuterade som poet. Handlingen känns också högst trovärdig då jag förmodar att författaren har erfarenheter med sig från sina tio år som anställd på UD. Bland annat på säkerhetspolitiska enhetens terroristbekämpningsgrupp.

Andreas Norman har tidigare skrivit två uppmärksammade politiska thrillers – En rasande eld (2013) och De otrogna (2018) samt 9,3 på Richterskalan (2014), som är en personlig skildring av arbetet som UD-tjänsteman i Thailand efter tsunamin 2004.

Peter Roth

Svart Sol
Andreas Norman
Albert Bonniers förlag

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021