Svenskafghaner i Paris

Anette Rosengren har skrivit flera böcker om flyktingar. I Jag bodde i Sverige, Om unga svenskafghaners flykt till Frankrike talar hon med några av de många tusen som flytt från Sverige till Frankrike. Hon träffar dem i tältlägren, i köerna till hjälporganisationernas matutdelning och i svenska kyrkan i Paris. De flesta väntar på att få sina asylutredningar klara. De bor omväxlande i tältläger som rivs av polisen, i de uppsamlingsläger dit polisen för dem eller tillfälligt hos familjer eller kompisar.

Många som ännu inte fått tillstånd är oroliga för att omfattas av Dublinförordningen som innebär att de skall återföras till första asylland. Är det Sverige riskerar de att deporteras till Afghanistan. Men vissa franska domstolar anser inte att det är rimligt att deportera till ett land i fullskaligt krig och ger därför asyl. I andra fall undviker man kontakt med myndigheterna för att vänta in de arton månader som krävs för att Dublin inte längre skall gälla.

De unga afghanerna har varit mellan tre och fem år i Sverige, talar ofta utmärkt svenska och har djupa band till svenska vänner och familjer. Många är fortfarande positiva till människorna de mötte i Sverige medan andra är hatiska: ”Sverige tog tre år av mitt liv”.

Slående är att det tycks vara tillfälligheter som avgör om man får asyl i Sverige. Av två bröder med exakt samma bakgrund får den ene asyl och den andre avslag. Beskrivningarna av handläggarna på Migrationsverket bekräftar bilden att de ofta är unga, okunniga och oerfarna men arroganta och misstänksamma. De tycks ha fått bud uppifrån att misstro de sökandes berättelser.

Vi får en bred bild av ungdomarna. De flesta är hazarer som drabbats av förföljelse under lång tid. Många har flytt vidare från Iran och Pakistan och aldrig levt i Afghanistan. Många går aktivt in för att få ett vettigt liv i Frankrike, besöker språkkaféer och försöker lära sig franska. Andra avvaktar utgången av asylutredningarna – vill inte göra samma misstag som i Sverige.

Boken hade vunnit på en bättre redigering.

Jan Molin

Jag bodde i Sverige
Om unga svenskafghaners flykt till Frankrike
Anette Rosengren
Carlssons

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021